donderdag 22 november 2012

357. Het weer


Het Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' speelt zich af in juli/augustus, vlak nadat Max (samen met Eva) in 'Moordkunsten' op vakantie naar Bretagne is gegaan.
Ondanks de zomer spelen Frank en ik in dit verhaal lekker met weersomstandigheden, soms noodzakelijk voor de plot, en soms gewoon alleen maar voor de sfeer.


Zo barst er op de openingsplaat een hevig noodweer los. Niet voor niets, want de gevolgen van dit noodweer zetten belangrijke gebeurtenissen voor het verhaal in gang. De plot dicteert hier dus het weer.


De volgende ochtend vinden we Max en Eva terug, nog steeds op vakantie in Bretagne (specifieker: St. Malo). Bij een zeilvakantie hoort mooi weer en dat is het dan ook: stralend vakantieweer. Het weer staat overigens in schril contrast met de gebeurtenissen...


Om een noodzakelijke auto achtervolging interessanter te maken (lekker tekenen, al dat opspattende water) regent het de ochtend daarop alweer. Maar ja, Max en Eva zijn inmiddels dan ook weer terug in Nederland...


Maar als ze op de plaats van bestemming aankomen klaart het alweer het op en breekt de zon zowaar door. En Frank heeft daar grafisch vast niet heel erg bij stilgestaan, maar bij het tekenen en inkleuren van deze pagina's kunnen Jildou en ik mooi spelen met de glinstering van de regenplassen op de straat!

Overigens vind ik niet alleen plot en sfeer een reden om te variëren in de weersomstandigheden (al zijn die natuurlijk wel het belangrijkst). Deze variatie in weertypen houden het tekenen van een verhaal ook interessant. Want je zult maar 46 pagina's lang hetzelfde weertype moeten tekenen! En dan is niet alleen het weer, maar ook het regelmatig wisselen van decor en het variëren in dag, schemering en nacht belangrijk om het tekenen tijdens de hele productietijd spannend te houden.

Gelukkig heeft Frank flink afgewisseld in dag en nacht, weertypen en decors tijdens het schrijven van het scenario, dus ik verveel mij nog helemaal niet en teken met veel plezier door aan de volgende scènes van het nieuwe verhaal!

5 opmerkingen:

Mario zei

weer mooie plaatjes IJsbrand. De eerste komt ook in het nieuwe album? Zonder tekst ook een mooi postertje!

IJsbrand Oost zei

@Mario: dank voor het compliment!
Het eerste plaatje (die met de catamaran) is het op één na laatste plaatje op pagina 46 van Moordkunsten; die komt dus niet voor in het nieuwe verhaal. Maar deze tekening als basis gebruiken voor een prent of postertje is zo'n gek idee nog niet!

Anoniem zei

Ik ga voor plaatje 2.....prachtig sfeervol getekend plaatje, mooie inkting ook...regen, wind, onweer....geweldig

gr. Richard....

IJsbrand Oost zei

@Richard: de pagina is inmiddels gekleurd door Jildou, waardoor de effecten van regen, wind en onweer nog flink worden versterkt. Ik kan bijna niet wachten om het jullie te laten zien!

Anoniem zei

We zijn weer benieuwd.