vrijdag 27 december 2013

413. De Orde van de Blauwe Steen: documentatie (2)


De laatste Eppo van 2013 ligt vandaag in de winkels. En daarin ook de 9e aflevering van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Waarin Pjotr en Eva beide in handen van de Orde zijn gevallen en Max, voorlopig nog onopgemerkt, zijn speurtocht in de Martinikerk vervolgt.


Het bezoek van IJsbrand zo'n twee jaar geleden, de bijbehorende rondleiding en de foto's die IJsbrand daar maakte hebben veel van het verloop van de scènes, die nu in Eppo te vinden zijn, bepaald. Allereerst natuurlijk de route die Max door de Martinikerk en de Martinitoren aflegt. Via het schip van de kerk en de wenteltrap naar boven en de gewelven boven de Noorderkapel en de kooromgang is Max inmiddels bij de kil beland.


Door zelf even een bezoek te brengen aan de gebruikte locaties, kun je je verhaal vaak net iets extra's meegeven. Eén van de dingen die IJsbrand me na de rondleiding vertelde was dat het op de kil nogal glad was, omdat het die dag net geregend had. En laat het nu aan het begin van ons verhaal ook flink geregend hebben. Ik kon het niet nalaten om daar iets mee te doen in het verhaal.


Het is Max die merkt dat het glad is, maar om Max nou uit te laten glijden, nee. Die valse pater was daar meer geschikt voor. Vooral omdat Pjotr dan nog een rake opmerking kan maken. Het leverde uiteindelijk deze scene op:

Pagina 26:3. Als Pjotr en Pater 2 over de dwerggalerij lopen ziet Pater 2 de deur naar de kil openstaan. Pjotr, die niet begrijpt waar Pater 2 het over  heeft, kijkt hem verbaasd aan. Max beloert ze vanachter de deur met het opschrift ‘Naar boven’


PATER 2: Hee, wa’s dat? Was de deur net ook al open?
PJOTR: Huh?
4. Pater 2 zet met getrokken pistool een eerste stap op de kil. Pjotr blijft binnen staan en kijkt naar de Pater met een blik van ‘Nou ja!’

PATER 2: Er is hier iemand geweest. Terwijl de boel dicht is voor publiek. Ik zal…

5. Pater 2 gaat onderuit op de kil. Zijn pistool vliegt door de lucht.

GELUID VAN HET GLIJDEN: Roetsj!
PATER 2: NONDEJUU!

6. Een halve meter  voor het eind van de kil blijft Pater 2 liggen. Zijn pistool ligt ook op de grond. Een grijnzende Pjotr staat een eindje van hem vandaan in de buurt van de deur.

PJOTR: Misschien is ie van het dak gegleden.
PATER 2: Erg grappig!Ook de trotseerloodjes op de kil spelen een belangrijke rol in het verhaal. Ze verbergen immers de volgende aanwijzing. In dit geval kon ik natuurlijk geen bestaande trotseerloodjes gebruiken, omdat er op de kil geen vier trotseerloodjes te vinden zijn, waarvan de afbeeldingen samen een kloosterplattegrond vormen. Die trotseerloodjes moesten dus wel ergens verborgen zijn.


Enne... een plattegrond? Ja, die stond eerst in het scenario. Maar hoewel er van best wel wat Middeleeuwse kloosters een plattegrond te vinden is op het net, en zeker van de indeling van de verschillende soorten kloosters, gold dat niet voor het klooster dat wij op het oog hadden. Gelukkig vond IJsbrand op het net een oude kaart waarop ons klooster wel stond afgebeeld. En die kaart hebben we uiteindelijk gebruikt voor de volgende aanwijzing.


Voordat Max tijd heeft om die te ontcijferen, heeft hij nog heel wat te doen in de Martinikerk en de Martinitoren. En 'bij het verloop van die scene's is veel bepaald door het bezoek dat IJsbrand aan de Martinikerk en de Martinitoren bracht.


Maar daarover volgende keer meer.

Geen opmerkingen: