maandag 9 februari 2015

461. In alle rust

Eigenlijk is de titel van deze blogpost een beetje misleidend, want het is helemaal niet rustig aan mijn tekentafel. De ene na de andere tekening komt en gaat, en daar ben ik best tevreden over.En toch is de titel van de blogpost ook weer wel toepasselijk, want in alle (relatieve) rust bereid ik het nieuwe Max Miller verhaal 'Schaduwspel' voor.


Inmiddels zijn de eerste 10 pagina's ingedeeld op basis van het scenario van Frank en ligt er al een flinke stapel schetsen klaar en teken ik nu hard aan definitieve uitwerking van de eerste pagina's. Kortom: de kop is er af!Maar om het tempo erin te houden betekent het wel dat de updates op de blog zich soms minder snel opvolgen dan ik eigenlijk zou willen... gewoon omdat ik mijn tijd nodig heb om alle afgesproken tekeningen op tijd af te kunnen leveren.
Dus als je weer eens geen nieuwe blogpost ziet, weet dan dat ik waarschijnlijk voorovergebogen aan mijn tekentafel zit om aan de volgende pagina te werken.


Maar ik zal proberen jullie weer elke week op de hoogte te houden, al was het maar door het nieuwste schetsje of het net uitgewerkte plaatje te laten zien... Wordt vervolgd!

6 opmerkingen:

Mario zei

He IJsbrand,
Leuk om te zien dat de kop eraf is. Betekent dat dat het verhaal al klaar is of enkel de eerste 10 pagina's? En begint publicatie in Eppo dan voordat het verhaal helemaal af is?
Nog een vraagje, ik teken zelf sinds een aantal jaren met copic pen en brush, waar de (lichtvaste) inkt dus in de houder zit. Maar de laatste tijd krijg ik weer nostalgische neigingen naar pen en kwast(je) en het potje inkt. Waar werk je zelf mee?

IJsbrand Oost zei

Hoi Mario,

Nee, het verhaal is bij lange na nog niet klaar. Ik ben nu bezig met de uitwerking in potlood van de eerste 5 pagina's op basis van de indeling zoals je die in de blogpost kunt zien (overigens kan het dan ook wel weer snel gaan als ik eenmaal de schetsen getekend en gemonteerd heb).
Deze pagina indeling per pagina is mijn houvast bij het tekenen van de definitieve pagina op groot formaat (42 x 54,5 cm). En zoals je kunt zien is het in de blogpost nog deels work-in-progress, want pagina 5 is hier nog niet volledig ingedeeld.

Publicatie in Eppo begint meestal als ik ongeveer op 2/3 van het verhaal ben. Voorlopig staat deze voorpublicatie gepland voor het vierde kwartaal van 2015. Dan hoop ik overigens al wel grotendeels klaar te zijn met tekenen, aangezien het verhaal 34 pagina's gaat tellen...

Wat betreft het inkten van mijn tekeningen: meestal gebruik ik hiervoor een serie omsteekpennetjes (van spiksplinter nieuw tot flink afgesleten), een willekeurig marterharen penseeltje (grootte 2) en een potje Talens Oost-Indische inkt. Simpeler kan eigenlijk niet.

Groet, IJsbrand

Mario zei

Dankjewel IJsbrand. Gisteren met de pennen bezig geweest, maar ik denk dat ik toch weer eens mijn inkt tevoorschijn haal en met pen en kwast aan de slag ga vanavond ;-) Zin in!

IJsbrand Oost zei

Veel plezier :-)

Fokko zei

Goed bezig, IJsbrand! Trouwens, mooie tekening(en) op de achtergrond... ;-)

IJsbrand Oost zei

Ja, en fantastisch om aan te werken Fokko :-)