vrijdag 19 februari 2016

497. Max Miller in 'Schaduwspel': het beginHet nieuwe Max Miller-verhaal 'Schaduwspel' is van start gegaan in de nieuwe Eppo, nr 4-2016. Met de Max Miller-cover, waar IJsbrand afgelopen dinsdag al over postte, een inleidende artikeltje op pagina 2 van de Eppo en op pagina 6 t/m 8 de eerste drie pagina's van 'Schaduwspel'.


Het thema voor dit nieuwe verhaal bestond al lange tijd. IJsbrand wilde het nieuwe verhaal graag laten aansluiten bij het korte verhaal 'Spelbederf'' zodat we later beide verhalen in één album konden samenvoegen. Ook de locatie stond vast: een winters Oostenrijk, waar Max en Eva met de ICE heen zouden reizen voor een biatlonkampioenschap. De schurk van dienst in 'Schaduwspel' zou Kaalkop uit 'Spelbederf' worden. En voor Kaalkop hadden we een mooie ontsnapping uit de gevangenis voorbereid. Helaas bleek tijdens de plotfase dat het wat ingewikkeld werd om Kaalkop met de juiste motieven in het (Schaduw)spel te verwerken. Zodoende werd Kaalkop vervangen door een nieuw karakter met de juiste motieven en inzet: Oscar Wolvega. De ontsnapping bleef in de eerste versie van het scenario nog wel gehandhaafd:


2. Wolvega opent voorzichtig zijn celdeur en kijkt wantrouwend om het hoekje. Geen tekst.

3. De bewaker zit achter de schermen in de controlekamer. Hij stuurt zijn collega met een smoesje weg. De collega loopt richting deur van de controlekamer. Op het scherm zien we Wolvega langs de andere cellen sluipen.

BEWAKER: Storing bij blok C. Kun jij even kijken?
COLLEGA: Allright!4. Close-up van een bericht op een mobiele telefoon.

TEKST VAN HET BERICHT: Mankind needs the wolf.


5. De bewaker drukt op een knop en opent zo de deur voor Wolvega. Dit is te zien op het scherm. Geen tekst.
Na zo'n eerste versie ga je kijken waar het verhaal beter kan of waar bepaalde karakters beter uit  de verf zouden moeten komen. Dat bleek het geval voor Wolvega. We waren het er al snel over eens dat we Wolvega dreigender konden laten lijken als hij niet gevangen zat, maar ergens anders een klusje opknapte en daarna ingeschakeld werd voor het spel dat in dit verhaal gespeeld wordt. En dat is dus precies wat je in de cliffhanger van dit verhaal ziet gebeuren.


Een ander personage dat we in deze eerste aflevering introduceren is Luca. Luca is niet alleen een teamgenoot van Eva, maar ook haar ex. Ze hebben ongeveer twee maanden iets met elkaar gehad, iets dat Max pas in de ICE voor het eerst hoort. Daarnaast is hij nogal tevreden met zichzelf en het type dat zich vooral omringd met 'de mensen die er toe doen'. In deze eerste aflevering is dat vooral Eva, die hij graag nog eens aan zijn scorelijstje zou toevoegen. Max is voor hem een 'nobody'.  Het moge duidelijk zijn dat Max en Luca ook in de komende pagina's geen vrienden zullen worden.


En dan de titel. Wat is dat schaduwspel nu eigenlijk? Tja, het echte thema van dit verhaal wil ik eigenlijk nog niet kwijt, omdat dat nu misschien nog teveel zou verraden. Ik kan wel zeggen dat het thema intussen alleen maar actueler is geworden en dat het alles te maken heeft met verleiding. Verleidingen in de vorm van macht, geld en sex. Kortom, het soort verleiding dat de mens doet corrumperen. Doordat de ontsnappingsscene geschrapt werd, konden we laten zien wat er op de diverse locaties gebeurt en wie daar al dan niet herkenbaar bij betrokken zijn. Pas nu valt trouwens op dat het gelukt is om alledrie die vormen van verleiding, tussen de scenes met Max en Eva door, in een of andere vorm in de eerste drie pagina's aan te stippen.

PAGINA 1:4. Van der List zit in het lounge-gedeelte van een Weense club omringd door twee luxe prostituees, stijlvol en sexy gekleed. Een wat onherkenbare Joey staat er twijfelend bij.
 TEKSTBLOK: Op datzelfde moment, in een Weense club…
VAN DER LIST: Kom op, man. Geniet ervan. Je leeft maar één keer.

5. Van der List geniet van de aandacht van de prostituees. Tegelijkertijd probeert hij Joey over te halen hetzelfde te doen. Een blonde, eveneens sexy maar stijlvol geklede prostituee vlijt zich tegen Joey aan. Joey kijkt even geërgerd opzij naar de vrouw.
VAN DER LIST: Een klein beetje werk. Dat is alles wat je er voor hoeft te doen.
PROSTITUEE: Ga je mee, schatje?

6. Joey loopt boos weg. De prostituees staren hem verwonderd na. Van der List kijkt hem na met een donkere bedenkelijke blik in zijn ogen.
JOEY: Ik ga naar het hotel! En alleen!
VAN DER LIST: Donders! Die gaat voor problemen zorgen!


En wat dit nu allemaal met Max en Eva te maken heeft en hoe zij in dit alles betrokken raken, dat lees je de komende weken in Eppo.


Wordt vervolgd... 

Geen opmerkingen: