zondag 13 maart 2016

501. Max Miller in 'Schaduwspel: Nederland en Oostenrijk


Aanstaande dinsdag  valt bij de Eppo-abonnees Eppo 6-2016 in de bus met daarin de derde aflevering van Max Miller in 'Schaduwspel'. Hoog tijd dus om een blogpost te wijden aan het scenario-technische gedeelte van aflevering 2 in Eppo 5-2016.


De scenes rond Wolvega en de nerveuze wetenschapper op een verlaten brug ergens in Nederland laten zien waarom deze introductie van het personage Wolvega 'in action' beter werkt dan de ontsnappingsscene die we in eerste instantie in gedachten hadden. En we zien meteen ook de reden waarom de geheimzinnige man achter de schermen (we zullen hem voorlopig Mr. X noemen) juist Wolvega inschakelt om 'de Hollander' op andere gedachten te brengen.4. De auto van de zakenman rijdt weg. Wolvega kijkt hem met papieren in zijn hand in zijn ene en de mobiel in zijn andere hand.

WOLVEGA (denkballoon): …Risico!

5. De Vip-box van buitenaf gezien, eventueel met de silhouetten van Dimitri en Mr. X in zijn stoel achter het raam.


MR. X(onherkenbaar): De Wolf weet zelfs de meest kritieke situatie nog in juiste banen te leiden…

6. Op het tv-scherm is te zien hoe de keeper de puck op het laatste moment stopt. Een onherkenbare Mr. X zet het beeld met de afstandsbediening op dat bepaalde moment stil.

MR. X (onherkenbaar):  We kunnen onszelf geen tweede mislukking veroorloven…

7. Inzetplaatje met een close-up van het tv-scherm.

MR. X (buiten beeld): …iets als dit mag nu niet gebeuren. De belangen zijn te groot…
8. Wolvega ziet vanaf de brug de auto van de zakenman onder de brug door langs de rivier rijden. Geen tekst.9. Close-up van Wolvega’s mobiel, waarop Wolvega de zendtoets indrukt. Geen tekst.

10. De auto ontploft. Wolvega kijkt vanaf de brug met een tevreden grijns en een harde blik in zijn ogen toe.

GELUID VAN DE ONTPLOFFING: BWAOEM!

WOLVEGA (denkballoon): Elk risico uitsluiten!11. Dreigende close-up van een onherkenbare Mr. X. We zien de achterkant stoel voor het beeldscherm.

Mr. X (onherkenbaar): … Geloof me, als iemand de Hollander in zo’n korte tijd op andere gedachten kan brengen, is hij het wel!

De scene maakt duidelijk dat Max in het vervolg van dit verhaal te maken krijgt met een nietsontziende tegenstander die geen enkel risico wil lopen wat betreft de opdracht die hij, ongetwijfeld voor veel geld, voor de man achter de schermen uitvoert en genadeloos afrekent met iedereen die hem daarbij in de weg loopt. Kortom, Wolvega is iemand om rekening mee te houden.


Plaatje 8 tot en met 11 van deze pagina vormen trouwens een klein maar mooi voorbeeld van hoe IJsbrand dit grafisch iets anders heeft aanpakt dan ik bij het schrijven van dit scenario in gedachten had en hoe  toch alles verhaaltechnisch nog steeds helemaal klopt. Later in het verhaal zullen we meer van dit soort voorbeelden tegenkomen en dan ook groter dan dit.


Van Nederland op pagina 4 gaan we naar het Oostenrijkse Wenen op pagina 5, waar we Max en Eva terugvinden in de Bermudadriehoek, een bekend uitgaanscentrum in Wenen. In tegenstelling tot IJsbrand ben ik zelf niet in Wenen geweest, maar heb alle info van het internet geplukt. Wat het uitgaanscentrum bij uitstek is in Wenen werd al snel duidelijk. En vandaar werkte ik verder met de plattegrond van Wenen om in deze wijk een geschikte uitgaanslocatie voor Max en Eva te vinden. Na overleg met IJsbrand viel de keus op een jazz- of loungeclub waar Wenen, naast de bars en disco's uit de Bermudadriehoek ook om bekend staat. Al gauw vond ik afbeeldingen van zo'n Weense jazzclub op het internet die ook nog op loopafstand lag van de plaats waar ik het hotel van Max en Eva bedacht had. Uiteindelijk veranderde dat natuurlijk allemaal door IJsbrands bezoek aan Wenen.


Voor het verhaal maakt het echter niet precies uit waar het hotel of de jazzclub gevestigd is. Deze scene is immers vooral bedoeld om Max, en daarmee ook de lezers, kennis te laten maken met de rest van het biatlonteam van Eva en Luca. En we zien hoe een flink gehumeurde Joey zichzelf steeds verder in de nesten lijkt te werken.


Maar ook hier geldt: niet alles is wat het lijkt. En of Max nog iets aan Joey's moeilijkheden met twee Duitse kleerkasten kan veranderen, dat lees je aanstaande week in Eppo.


Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: