vrijdag 24 augustus 2012

347. Subtiel verschil

Wordt op pagina 10 van 'De Orde van de Blauwe Steen' een stukje geschiedenis anno 1345 verteld, op pagina 11 zijn we inmiddels aanbeland in het jaar 1577. En ondanks dat we ons nog steeds in de middeleeuwen bevinden maakt tweeëneenhalve eeuw wel degelijk een verschil!


Dat verschil in periode moet natuurlijk ook tot uitdrukking komen in de tekeningen. Als voorbeeld neem ik hierbij de branden die gesticht worden door onze neppaters. De scène hierboven speelt zich af in 1345, in de scène hieronder is het meer dan twee eeuwen later.


Het verschil laat ik vooral terugkomen in de bouw en vorm van de boerderijen. Ook in 1577 zijn het eenvoudige bouwwerken met een rieten dak en zonder echte luxe, maar toch is er een subtiel verschil aan te wijzen! Waar in 1345 de boerderijen nog gebaseerd zijn op de eeuwen ervoor en de muren nog zijn gemaakt van hout, gevlochten twijgen aangesmeerd met leem om kou en tocht buiten te houden, in 1577 zijn de muren van de boerderij van baksteen gemaakt.

Maar voor de rauwe feiten uit het verleden die Pjotr aan Max en Eva vertelt maakt dit verschil natuurlijk niet veel uit: de boerderijen uit zowel 1345 als 1577 branden tot de grond toe af. Maar dan gebeurt er in 1577 iets onverwachts dat grote gevolgen zal hebben...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Komt er ook nog een nieuwe prent voor de stripdagen in Breda? Zou super zijn.

IJsbrand Oost zei

Je wordt op je wenken bedient. Zo meteen op de blog de aankondiging voor een nieuwe prent!