vrijdag 3 augustus 2012

344. ...en terug in de tijd

Frank Jonker kondigde het eerder op de blog van de Bob Evers Strip al aan: we gaan voor het nieuwe verhaal met Max Miller terug in de tijd. De gebeurtenissen in het heden hebben namelijk alles te maken met het verleden!


Nou was ik na het tekenen van steeds hetzelfde interieur in de Noorderdwarsstraat ook wel even toe aan wat anders. En dit is inderdaad heel wat anders, want hoe teken je nou op een geloofwaardige manier de Middeleeuwen zonder de oneindige stroom aan beeldmateriaal die je kunt vinden over het hier en nu?
Op basis van het scenario van Frank ben ik mij eerst maar eens gaan verdiepen in een aantal relevante aspecten van de Middeleeuwen en dan specifiek de periode zo tussen 1345 en 1600.Dat leverde toch al gauw wat beeldmateriaal op (al dan niet gereconstrueerd) dat ik mogelijk kon gebruiken voor de 16 plaatjes die we in deze fase van het verhaal nodig hebben. Dat was niet genoeg. Gelukkig sprak ik tijdens de Stripdagen in Haarlem hierover toevallig met Danker Jan Oreel die nu bezig is met een strip over de geschiedenis van Brabant en die voor mij nog wel wat geschikt beeldmateriaal had liggen dat ik wel mocht gebruiken.

Met het bij elkaar gesprokkelde materiaal ben ik de eerste ruwe schetsen voor de plaatjes gaan maken. Gaandeweg het tekenen merkte ik dat ik voor de details nog meer materiaal nodig had (o.a. een waterput, middeleeuwse kleding). Deze heb ik er dus bij gezocht.

En dan is het proberen het beschikbare beeldmateriaal op een logische manier te combineren tot plaatjes die nodig zijn om het verhaal te vertellen. Soms lukt dat prima (zoals de processie van de monniken hierboven)...


Soms lukt het wat minder, zoals dit kasteel / landhuis dat maar niet goed uit de verf wilde komen. Voor dat kasteel heb ik toen maar een ander exemplaar opgezocht en gebruikt.


Bovenstaande decorschets voor één van de 16 plaatjes is wel een mooi voorbeeld om te vertellen hoe ik een Middeleeuwse enscenering heb opgezet. In de 'duimnagel' voor dit plaatje naast de decorschets is al te zien welke elementen tenminste een plek moeten krijgen. En dan is het een kwestie van het plaatje al tekenend stukje bij beetje opbouwen. Maar dat bewaar ik voor ergens de volgende week...

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb allemaal het gevoel dat dit verhaal het eerste ver gaat overtreffen. Ziet er allemaal spannend uit. Laat de voorpublicatie maar snel beginnen.

Otto zei

Hoi IJsbrand,
Ik ben bang dat je een bril nodig hebt.
"Soms lukt het wat minder, zoals dit kasteel / landhuis dat maar niet goed uit de verf wilde komen"
En dan volgt er een mooie schets van een heel mooi gedetailleerd kasteel! Het kasteel wat eronder staat en wel goed uit de verf zou zijn gekomen is een kale kerk. WTF!!!!
Snel weer dat mooie kasteel op papier plempen en uitwerken, met minder neem ik geen genoegen!

Overigens leuk dat je van Danker materiaal kon lenen. Ik ben trotse sponser van die brabantstrip!
Maar ik zal zeker toekomstig sponsor zijn van deze strip, mooie hoor.

En of dit verhaal nog beter wordt dan het eerste....geen idee, toptekenaar: IJsbrand Oost, topscenarist: Frank Jonkers....hmm zou best wel eens een aardig verhaal kunnen worden LOL!

IJsbrand Oost zei

@Anoniem: Ook ik kan niet wachten tot de (voor-)publicatie. Maar er moet nog heel wat werk verzet worden. Heb dus nog even geduld...

@Otto:
Je vergeet in je betoog één ding: een strip is geen verzameling mooie plaatjes, maar het vertellen van een verhaal. Het kasteel in kwestie heb ik gebaseerd op een gravure en is natuurlijk mooi, maar... het hielp het verhaal onvoldoende verder.
De 'kale' kerk eronder is trouwens niet bedoeld als vervanger voor het kasteel hoor; daar heb ik een hele andere schets voor gemaakt.
Bovenstaande zal ik komende week in de volgende blog maar eens uitgebreid laten zien (daar was je toch op uit ;-) ?!): waarom het kasteel in de schets niet voldoet en waarom het andere plaatje een 'kale' kerk nog heeft. Tot dan!
Groet, IJsbrand

Otto zei

....en kan ook nog gedachten lezen!
;-)
Het komt niet uit je verhaal dat het kasteel niet vervangen wordt door de kerkachtige bouwsel (lees ik er in). Ik dacht meer dat je zei dat dat kasteel niet erg lukte om te tekenen en dat je er maar iets andes voor heb gekozen (wat natuurlijk verwarrend is want op paarden na (yes you suck at drawing horses) kan je volgens mij alles tekenen.

IJsbrand Oost zei

Heb je ooit een door mij getekend paard gezien (ik heb ze wel degelijk wel eens getekend)? Volgens mij niet (en dat zegt natuurlijk ook wel iets over mijn behoefte en mijn capaciteiten -of het gebrek daaraan- om ze te tekenen ;-) ). Maar voor dit verhaal moet ik ze wel degelijk weer op een aantal plaatjes tekenen. En reken maar dat het mijn eer te na is om ze niet op z'n minst acceptabel te laten lijken...

Otto zei

Ja IJsbrand, ik heb wel meerdere paarden door jou getekend gezien. Dat gebrek aan vertrouwen in mijn fandom is echt heel teleurstellen hoor.
Zo heb je een paard getekend op de illustratie 'Mediawijsheid'. Het beest staat er vooral houterig op, misschien wel omdat het een houten paard is maar dat is uiteindelijk geen excuse.
Daar naast heb je nog de "boeken met een staartje" serie waar een paard graast uit een boek. Ik moet zeggen dat de olifanten oventuigender getekend zijn dus misschien kan je Frank vragen om het scenario zo aan te passen dat je die kan tekenen?
Dan pagina 10 plaatje rechtsonder. In de art gal(l)erie een beelde met 2 paardenhoofden. Het is natuurlijk kunst....

IJsbrand Oost zei

ah, ja: houten paarden en paarden in kunstobjecten gaan prima. Nu maar eens kijken hoe mijn ontwikkeling als tekenaar is nu ik weer eens aan de echte paarden moet... Gelukkig heb ik een zus die veel ervaring met paarden heeft. En laat die nou net nauw betrokken zijn bij Max Miller! Overigens heeft zij mij ooit eens gecomplimenteerd met een paard voor een bibliotheekblad ( waar toevallig collega Eric Heuvel ook net voor begon te tekenen), en dat is inmiddels al zo'n 20 jaar geleden. Je zou toch denken dat het dan nu ook moet lukken.
En nee: geen olifanten, want dan zouden we al gauw bij Iskander uit komen en laat nou net een andere stripmaker daar al een strip over gemaakt hebben ;-)