dinsdag 15 maart 2011

278. Eppo nr. 5

Na een succesvolle stripbeurs in Gorinchem, waar ik weer velen van jullie (de lezers van Eppo Stripblad dus) heb kunnen ontmoeten, moet nu de blik weer vooruit!

Met het verschijnen van Eppo nummer 5 is voor Max Miller (en voor mijzelf natuurlijk) het grote aftellen begonnen. Nog ruim een week en dan ligt Eppo nr. 6 in de winkel en gaat het eerste lange Max Miller verhaal officeel van start!

Maar voor het zover is toch nog even een terugblik op Eppo nr. 5, want in dit speciale Flippie Flink nummer neemt Max Miller voor één keertje de rol van Flippie over. Op de tekening bevalt hem dat wel, maar uiteindelijk zal hem dat niet goed bekomen...
Na het basisidee voor een illustratie volgt de eerste ruw schets en die was deze keer voor de verandering eens in één keer raak. Bij het maken van schetsen maak ik tegenwoordig steeds vaker gebruik van Photoshop. Niet om het potlood te vervangen, maar om snel en efficiënt een goede potloodschets digitaal iets te kunnen aanpassen en aanvullen, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat met het maken van extra potloodschetsen (want tijd is schaars tegenwoordig).

Op basis van een print van de eerste ruwe (digitaal bewerkte) schets kon ik dus gelijk de uitgewerkte schetsen gaan maken. Ook deze uitgewerkte schets bestaat uit digitaal gemonteerde (en bewerkte) losse schetsen. Op de uiteindelijke schets heeft Max z'n helm op de schep gehangen. Dit vond ik beter, omdat anders Max z'n karakteristieke kuif niet goed uitkwam.

Ik heb in de potloodversie nog vrij lang zitten worstelen met de houding van Max, en dan met name met de armen achter z'n hoofd. Die klopten gewoon niet. In de uiteindelijk geïnkte versie heb ik de armen (ten goede) nog aangepast.

De uiteindelijke geletterde en ingekleurde versie kon worden verstuurd naar de redactie van Eppo. En daarna is het altijd maar weer een verrassing hoe de tekening in Eppo zal staan! Max kreeg een prima plek in de collage!

Afgelopen weekend verscheen ook het 23ste nummer van Ratjetoe bij Uitgeverij Kippenvel van André Wijntjes. In dit nummer (met een prachtige cover van Henk Kuijpers!) o.a. een bejaarde January Jones die maar wat veel zin heeft in een volgend avontuur. Omdat deze illustratie in zwartwit in Ratjetoe is afgedrukt, hierbij alsnog de full color versie.

2 opmerkingen:

Fokko M zei

Hallo Ijsbrand.
Het was ook leuk jou weer eens te spreken in Gorkum. Mooie platen weer van Max de soldaat en JJ.
De plaat van JJ lijkt mij geknipt voor een speciale uitgave!
groetjes Fokko

IJsbrand Oost zei

Hoi Fokko,
Leuk om jou ook weer te spreken. Met de plaat van JJ kan ik natuurlijk niet veel aanvangen, omdat zij de creatie van Martin en Eric is. Maar wie weet krijgt de kleurenversie van de tekening nog eens ergens een plekje...
Groet,
IJsbrand