donderdag 3 oktober 2013

397. De Orde van de Blauwe Steen: karakters


Eergisteren viel bij de abonnee's alweer Eppo nr. 20 binnen met daarin het derde deel van 'De Orde van de Blauwe Steen' en vanaf vandaag ligt Eppo 20 ook in de winkel.
In dit derde deel arriveert ook Max, ver na middernacht, bij het huis van Pjotr in de Groningse Noorderdwarsstraat. En daarmee is het heldentrio van dit nieuwe Max Miller-verhaal compleet.


Voordat ik op verzoek van IJsbrand begon te schrijven aan de plot en het scenario van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen, moest ik me natuurlijk eerst de bestaande karakters eigen maken. Dus pakte ik de Eppo's van een paar jaar eerder erbij en ben 'Spelbederf' en 'Moordkunsten' een paar keer gaan herlezen. Het karakter van Max was na twee verhalen natuurlijk wel duidelijk. Uit 'Spelbederf wisten we dat Max een VW Kever uit 1967 heeft, die we ook in de nieuwe Eppo weer tegenkomen, we weten dat Max dapper is, wat impulsief, maar ook goede ideeën heeft om bijvoorbeeld Streetwars voor Eva te winnen. In 'Moordkunsten' zien we voor het eerst de woning van Max en blijkt dat hij een boek over Cobrakunst in eigen beheer heeft uitgebracht en vanwege de slechte verkoop en later ook nog problemen met zijn VW Kever het ene baantje na het andere aan moet nemen.


In 'De Orde van de Blauwe Steen' komt daar nog een eigenschap bij: een voorliefde voor adventuregames en het oplossen van ingewikkelde puzzels. Al wisten we dat laatste eigenlijk al uit Moordkunsten, want het is immers Max die het ingewikkelde spel van Bolle als eerste doorziet.
Maar juist deze eigenschap van Max zou een belangrijke rol spelen in het nieuwe verhaal. In de eerste prille brainstormfase was er zelfs het idee om Max, nog in zijn rol als koerier van Harry's Expresse, ergens in de file een Riven-achtige game op zijn Ipad te laten spelen. Vele fases later zit die scene er nog steeds in, maar nu op de ring van Antwerpen en op bladzijde 7 van ons verhaal.


Het is ook een van de dingen die Max bindt met Eva. Van Eva weten we immers al uit 'Spelbederf' dat ze houdt van real-life games. En in 'Spelbederf' was Eva nog een belangrijk nevenpersonage, maar in 'De Orde van de Blauwe Steen' gaat ze toch een soort hoofdrol naast Max spelen. Tijdens het overleg over dit nieuwe verhaal, merkte IJsbrand dan ook terecht op dat Eva nog wel wat meer achtergrond kon gebruiken.


Zo kwamen we er in overleg achter dat Eva inderdaad gek is op gamen, maar bovendien een ict-opleiding achter de rug heeft, waardoor ze heel wat meer verstand van computers heeft dan haar broer. Daarnaast heeft ze een paar eigenschappen geërfd die Pjotr mist. Eén daarvan is dat ze, net als Max, in staat is om op basis van allerlei aanwijzingen een ingewikkelde puzzel op te lossen.


Eva's broer Pjotr daarentegen mist dit soort eigenschappen, iets wat eigenlijk ook al in de eerste ideeën over 'De Orde van de Blauwe Steen' besloten lag. Om die reden zou Pjotr immers Max in vertrouwen moeten nemen. Inmiddels loopt die verhaallijn dus via Eva.
Verder bedachten we dat Pjotr een paar jaar voor 'De Orde van de Blauwe Steen' is afgestudeerd in de richting Kunstgeschiedenis, inclusief Architectuur en Landschapsgeschiedenis. Allemaal info die niet direct in het verhaal te lezen is, maar die je bijvoorbeeld wel uit de prenten en schilderijen kunt halen die bij Pjotr thuis aan de muur hangen.


Wat betreft de woning van Pjotr deed IJsbrand me een aantal straten aan de hand, waaruit ik uiteindelijk de Noorderdwarsstraat koos, als de plek waar Pjotr zou wonen. Op basis daarvan maakte ik een indeling van Pjotrs huis met een halletje met trap en voordeur, woonkamer en keuken en boven o.a. een slaapkamer en een logeerkamer.
Bij de oorspronkelijke scenariopagina's zag IJsbrand echter een iets andere indeling voor zich. Een bestaande indeling zelfs, met de trap in de woonkamer in plaats van in de hal.


Ik paste de woning van Pjotr aan naar het interieur op de foto's van IJsbrand en gek genoeg vielen ook toen weer een aantal dingen op hun plek. Op de een of andere manier paste dit nieuwe interieur beter bij Pjotr, bleken plotelementen, zoals de hockeystick, precies op juiste plek te liggen en kon alle actie op pagina 8 en 9 meteen in de woonkamer plaatsvinden, zonder dat ik Max eerst van de hal naar de woonkamer moest zien te krijgen of Grimbergen weer van de woonkamer naar de hal.


PAGINA 9:

 1. Voordat Max kan toeslaan verkoopt Grimbergen hem een kaakslag.

 MAX: AAAH!

2. Grimbergen vlucht naar de deur van de woonkamer Een geïrriteerde Max houdt zijn hand tegen de pijnlijke kaak.

 MAX (denkballoon): Die heeft er niks van begrepen.

3. Eva en Pjotr, beiden wakker geworden door de kreet van Max verschijnen halverwege de trap. Grimbergen staart geschokt naar Eva en Pjotr. Eva herkent Grimbergen.

 EVA: Wat is….!!
GRIMBERGEN: !4. Grimbergen trekt zijn pistool en bedreigt Eva en Pjotr. Max staat op en pakt opnieuw de hockeystick vast.
GRIMBERGEN: Ik zou maar boven blijven, als jullie leven je lief is!

5.  Grimbergen richt zijn pistool op Max. Met zijn andere hand pakt hij de klink van de woonkamerdeur naar de hal en opent die achter zijn rug. Max legt de hockeystick neer, zijn ogen op Grimbergen gericht.

 GRIMBERGEN: En jij daar, leg die hockeystick neer, of anders….
MAX: Okee, okee, geen paniek.

6. Grimbergen gaat er via de deur naar de hal vandoor. Zowel Eva als Max komen in beweging. Eva rent de trap af, Max rent in de richting van de deur naar de hal.

 EVA: Nou gaat ie er weer vandoor! Het was diezelfde vent als vanmiddag!
MAX: Da’s geen toeval meer. Hij moet je broer hebben. Bel de politie!De  inbraak die Grimbergen op deze pagina's pleegt, is trouwens ook de reden dat Pjotr Eva en Max in vertrouwen moet nemen. Als Eva Grimbergen herkent van eerder die dag, ziet Max zijn vermoeden bevestigd dat er meer aan de hand is dan een simpel ongeluk en dat Pjotr er ook meer van af weet. De enige manier waarop Pjotr kan voorkomen dat Max en Eva de politie waarschuwen, is hen in vertrouwen nemen en hen het eeuwenoude verhaal over de Hoeders en de Orde van de Blauwe Steen te vertellen. En dat is dan ook precies wat Pjotr in de volgende Eppo zal gaan doen.


Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Frank,

Ik kijk iedere keer uit naar je uitleg. Heerlijk om het verhaal zo te volgen. Het is te hopen dat er ook een making off album komt.

Dick (en Joost)

Frank Jonker zei

Hoi Dick en Joost,

Dank jullie wel voor de complimenten. Ijsbrand en ik zijn af en toe wel wat aan het brainstormen over een mogelijk making of-album van 'De Orde van de Blauwe Steen', dus wie weet.
In elk geval is het goed om te weten dat er ook bij jullie belangstelling voor een making-of album is. We houden jullie sowieso op de hoogte van al het nieuws via deze blog.
Begin volgend jaar zullen de albumplannen voor 'De Orde van Blauwe Steen' en mogelijke 'special editions' daarvan wel wat concreter worden, verwacht ik.
Heel prettig weekend.

Hartelijke groeten,

Frank