zondag 26 november 2006

34. Kleur

In de tweede aflevering van deze weblog, die ging over het maken van pagina 1, schreef ik onder andere het volgende: "Oorspronkelijk had ik in het script voor de intro van het verhaal veel mysterieuzer uitgeschreven. Dat bleek toch minder goed uit te pakken. Uiteindelijk zal de inkleuring (de zon komt bijna op in een mistig landschap, dus ik zal bij de inkleuring leuk kunnen spelen met licht en donker) de oorspronkelijk bedoelde mysterieuze sfeer weer moeten oproepen. Ik hoop dat het werkt."
Een paar weken geleden was ik zover om de proefkleuring voor pagina 1 te gaan maken. Dat werd een zoektocht naar de juiste kleur en sfeer.


Kleuren begint, net als tekenen natuurlijk, met een algemeen idee in mijn hoofd: wat wil ik met de pagina bereiken (vertellen), wat voor sfeer hoort daarbij en ook globaal welke kleuren ik daarvoor wil gebruiken. Ik begon dan ook met het bepalen van de donkere en de lichte vlakken op de pagina. Dit deed ik met behulp van een blauwe steunkleur omdat het op de pagina nog net nacht is.

De volgende stap was om de basiskleuren in te vullen: de opkomende zon, het lamplicht en natuurlijk alle donkere silhouetten van verschillende tinten voorzien.

Ik wilde zoals gezegd de mysterieuze sfeer die in het script had beschreven ook in beelden laten zien. Hiervoor wilde gebruik maken van mist en lamplicht. Dus al tijdens het inkleuren van de basiskleuren ben ik hiermee gaan experimenten. In de bovenstaande versie waren de mistflarden echter veel te 'hard'. Ook vond ik dat de kleuren van de omgeving nog te licht van kleur waren om het beoogde effect te bereiken.
De volgende stap was dan ook om de donkere kleuren nog enkele tinten donkerder te maken. Dat doe ik laagje voor laagje met dezelfde blauwe tint als in fase 1 tot ik tevreden ben. De volgende stap was om de mist weer toe te voegen, maar dit keer met meer terughoudendheid. Daarna nog hier en daar aanvullende lichteffecten toegevoegd om de lampen in de tekening te simuleren.

Overigens pas ik ook tijdens het kleuren daar waar nodig de tekening alsnog aan. Zo was de auto te klein getekend.

De auto heb ik dus digitaal vergroot, zoals in bovenstaande plaatjes te zien is
En hierboven het eindresultaat. Op het allerlaatste moment heb ik de getekende lichtcirkel om de lamp bij het gemaal weggehaald en vervangen door een meer natuurlijk diffuus lamplicht. En ook de voorlopige lettering erin gezet. Voorlopig, omdat ik uiteindelijk een mooier stripfont wil gebruiken. Maar het juiste font heb ik nog niet gevonden...

Verwachting volgende update: zondag 3 december 2006

1 opmerking:

Bee Dee zei

Dat ziet er goed uit, IJsbrand!