zondag 19 augustus 2007

63. Montage

Ik ben begonnen met het monteren van de schetsen voor de pagina's 14 en 15. Deze schetsen heb ik in de afgelopen weken tijdens mijn vakantie (en daarvoor) gemaakt. Op vakantie heb ik natuurlijk niet altijd alle materialen en hulpmiddelen (o.a. een lichtbak) bij de hand, en omdat ik plaatjes vaak in lagen schets (decor en personages op aparte velletjes) is het vaak lastig om alle schetsen voor één plaatje goed op elkaar af te stemmen, laat staan het goed op elkaar aan laten sluiten van de plaatjes onderling op de pagina. In zo'n geval maak ik de diverse schetsen voor één plaatjes niet noodzakelijkerwijs op dezelfde schaal; dat doe ik later op de computer.
De bovenstaande plaatjes op de eerste twee stroken van pagina 14 zijn dan ook het resultaat van het samenvoegen van diverse losse schetsjes. Deze gedigitaliseerde losse schetsjes vergroot of verklein, roteer en verander ik tijdens de montage naar believen om het beoogde effect voor een plaatje te bereiken. De gemonteerde plaatjes voeg ik vervolgens samen tot een hele pagina in schets.
Op deze manier heb ik ook direct een goed beeld van de totale pagina en wat er eventueel nog anders moet. Zo weet ik nu al dat plaatje 7 (waarop Max handdoeken uit de kast pakt) de uiteindelijke pagina niet gaat halen. Dit plaatje wordt vervangen door een nieuwe versie waarbij Max de handdoeken van een rekje pakt op de raamkant van het kookeiland (deze handdoeken zullen op plaatje 6 (waarop Max belt met 112) al klaarhangen, zodat er een vloeiende beweging ontstaat tussen de akties op de plaatjes 6 (Max komt aanlopen en ziet de handdoeken hangen), 7 (Max grijpt de handdoeken) en 8 (Max houdt de handdoeken onder de kraan).

Verwachting volgende update: zondag 26 augustus 2007

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Met bewondering alle blogs bekeken, en geheel ziet er zeer verzorgd uit.
Ik zag gelijk Kuijpers in je tekenwerk terug (en ook wel pagina indeling en opzet).
Wat ga je met dit verhaal als het klaar is ?
En wat voor materiaal gebruik je ?

Ik gebruik op dit moment Sakura micron pennen (005 t/m 1), Pentel graphgear 1000 en Winsor @ Newton Smooth surface tekenblokken.

Ik ga deze blog zeker in de gaten houden...boeiend genoeg!

Anoniem zei

oeps naam vergeten

IJsbrand Oost zei

Hallo Richard,
Bedankt voor je leuke reactie!
Wat betreft je vragen:
* Als het verhaal klaar is wil ik het natuurlijk publiceren (bij voorkeur voorpublicatie en album); maar dat duurt nog wel even...
* Ik gebruik basic materialen:
- Staedtler Tradition HB potloden
- Rotring vulpotlood
- 180 grams natuurkarton formaat A2
- Oost-Indische inkt,
steekpennetjes en een marterharen penseeltje