woensdag 16 december 2009

210. Het 'vergeten' stripboek

(foto: Robin Schouten)

Deze week staan in Eppo Stripblad een aantal boeken uit mijn boekenkast centraal. Een fijn stapeltje boeken om lekker op de bank bij weg te dromen.
Maar toch mis ik er eentje. Oorspronkelijk heb ik met Robin Schouten uitgebreid gesproken over vier titels (en dan reken ik voor het gemak de twee delen van 'Op zoek naar Peter Pan' als één titel).


Als je heel goed kijkt op de foto (en die is in Eppo misschien wel te klein om het op te merken) ontdek je een boek dat niet genoemd wordt in de tekst. En dat boek verdient ook alle lof en aandacht. Dus op mijn blog daarom een aanvulling op het interviewtje in Eppo.

De echte kenner zal op de ingezoomde foto natuurlijk al de luxe versie van het boek 'Making of dossier 8 en 18' van Agent 327 herkend hebben. Dit is een uitgave met originele schets uit één van de Agent 327 verhalen.
In het interview in Eppo noemde ik dit verhaal al in verband met de tentoonstelling van originele platen van 'HET OOR VAN GOGH' in het Vincent van Gogh museum te Amsterdam. Het boek is niet zozeer het boek bij de tentoonstelling, maar veel meer een aanvulling daarop en gaat over de achtergronden van de verhalen 'Dossier Nachtwacht' en 'Het Oor van Gogh'. Natuurlijk met heel veel beeldmateriaal zoals foto's, tekeningen en schetsen. Waarlijk een prachtig kijkje in de wondere wereld van Agent 327 en de werkwijze van stripauteur Martin Lodewijk. En juist dat soort kijkjes in de keuken vind ik niet te versmaden.

Overigens, een aantal jaren geleden heb ik voor Heuvel Magazine nr. 2 een echt kijkje kunnen nemen in de stripkeuken van collega stripmaker Eric Heuvel. Voor wie geïnteresseerd is in het werk (en ook vooral in de werkwijze van) Eric Heuvel kan wellicht nog een exemplaar van dit nummer bestellen bij Uitgeverij Kippenvel van André Wijntjes. Surf hiervoor naar
http://www.stripindex.nl

1 opmerking:

wallie zei

Martin Lodewijk en Agent 327 zijn iconen in de nl stripgeschiedenis. Ik denk dat er nog één Agent 327 gaat verschijnen, voordat het doek valt voor deze koele Agent? Gelukkig heb ik hier alle albums nog, zodat ik ze nog dikwijls kan herlezen.