woensdag 20 januari 2010

215. Nog meer pijn

Ik ben nog steeds bezig met de definitieve vorm van het Max Miller verhaal 'Moordkunsten', al kom ik nu wel heel dicht in de buurt van de definitieve montage.

Liet ik vorige week nog zien hoe twee kleine plaatjes sneuvelden in het montageproces, dit keer sneuvelt bijna een hele pagina! En deze pagina had ik ook al helemaal hertekend: dubbele pijn dus (met dank aan Hans ;-).


Op zich was en is dit een prima pagina 12, maar het verhaal kon hier gewoon veel strakker verteld worden. Daarnaast moet ik twee pagina's extra ruimte maken voor de slotacte van het verhaal; schrappen dus (en niet alleen hier, maar ook een aantal pagina's verderop - maar daarover een volgende keer meer).
Feitelijk heb ik deze keer pagina 12 vrijwel helemaal laten vervallen en de pagina's erna met één nummer teruggenummerd. De witte gaten in de pagina zijn de plaatjes die de (waarschijnlijk) definitieve versie wel gehaald hebben, tezamen met de meeste plaatjes van pagina 13. Jawel, de meeste plaatjes van pagina 13, want om e.e.a. passend te krijgen met de wel gebruikte plaatjes van de oorspronkelijke pagina 12 moesten ook hier een aantal plaatjes sneuvelen. Hieronder bevindt zich ook de close-up van de politieagenten die ik speciaal voor de nieuwe montage van pagina 13 bij had getekend en die te zien is in
update 213. Al met al een hele pagina aan getekende plaatjes zullen dus ongelezen in de la verdwijnen.
En hoe de definitieve versie van pagina 12 er nu uitziet? Dat zal te zien en te lezen zijn in
Eppo Stripblad in de loop van dit jaar!

2 opmerkingen:

Otto zei

Kan je die plaatjes niet in een directors cut album uitbrengen? Dat zou nog eens een noviteit zijn!
Wel zonde hoor, ze zien er zo mooi uit. Al die details zijn geweldig. Van de etalage van de MOdern Art Gallery (niet om lullig te doen maar gallery is toch met 2 ll'en?) tot aan de inhoud van de kastjes onder de displays. Hoe teken je trouwens die bogen boven de ramen in het middelste plaatje in perspectief?

IJsbrand Oost zei

Hoi Otto,
Het uiteindelijke verhaal zoals het in Eppo gaat verschijnen IS de 'directors cut'. De weggesneden tekeningen voegen niet echt iets wezenlijks toe aan het verhaal en dus komt er niet een andere versie van het verhaal waarin deze weggesneden stukken weer opgenomen worden (anders dan bij een film, waarbij de regisseur door de filmstudio gedwongen wordt de film in te korten, terwijl dat eigenlijk niet goed is voor de film). Maar wellicht komt er ooit eens een 'making of' en daar past dit tekenwerk prima tussen.
En bedankt voor de correctie; gallery is inderdaad met 2 ll'en en gelukkig heb ik nu nog de gelegenheid om het te corrigeren!
De bogen in perspectief tekenen is niet zo moeilijk: met een paar strategisch geplaatste hulplijnen kan het bijna niet fout gaan.
Groet, IJsbrand