vrijdag 1 juli 2011

295. Moordkunsten: de Volvo

In Eppo nummer 12 stond het al en het zal voor velen ook geen verrassing meer zijn: ik ben een liefhebber van Europese oldtimers uit met name de jaren '60 (inclusief eind jaren '50 en begin jaren '70) en daarom had ik in het script voor 'Moorkunsten' geschreven dat Max in een Volvo Amazon richting Engeland vertrekt om een pakketje af te leveren. Maar dat gebeurt pas in de tweede helft van het verhaal en dus moest ik eerst ruim twintig pagina's tekenen zonder de aanwezigheid van deze prachtige auto. Maar in Eppo 13 is het eindelijk zover: de Volvo Amazon uit 1966 (of mijn variant daarvan) verschijnt op het toneel!
Overigens liet ik de Volvo al wel even opduiken op de stripbeurs Breda in maart 2010 door de uitgave van deze prent (klik op de link om de prent te zien).

Bij zo'n klassieker hoort natuurlijk ook een klassieke garage, en die vond ik in een boek over Oldehove, een dorp in het Westerkwartier van de provincie Groningen.

Deze garagae bestaat trouwens nog steeds, getuige bovenstaande uitsnede van Google Maps, en is te vinden aan de Schoolstraat in Oldehove!


Vrijwel nooit neem ik elementen uit de documentatie letterlijk over in de strip, maar pas ze aan aan mijn wensen en aan de eisen van het verhaal. Voor 'Moordkunsten' verplaatste ik de garage (of eigenlijk het onderkomen van het wat louche koeriersbedrijf Harry's Expresse) naar een enigszins vervallen industrieterrein met meerdere industriële panden van weleer, waar ik mij heerlijk in kon uitleven (zowel in de zoektocht naar documentatie van gebouwen, als het tekenen van de panden zelf). Dit deed ik omdat op dit soort lokaties de vaak wat kleinere (al dan niet startende) bedrijfjes hun onderkomen zoeken vanwege de relatief lage huisvestingskosten, en Harry's Expresse is absoluut zo'n bedrijfje (overigens wel met ambitie om groot te worden).

Met de introductie van de Volvo nam ik de gelijk de gelegenheid te baat om op deze pagina de Volvo een flink aantal keren in beeld brengen, tezamen met een paar andere oldtimers op het terrein van de garage van Emiel Jansen en een rode Toyota terreinwagen die we nog vaker gaan zien de komende periode.

Met het eerste plaatje van de onderste strook is trouwens iets bijzonders aan de hand: dit plaatje is het oudste plaatje in de hele strip. Het plaatje maakte onderdeel uit van de start van een achtervolgingsverhaal dat ik wilde gaan maken en stamt nog uit de periode van voor 'Moordkunsten'. Dit is ook direct het enige plaatje wat door mij goed genoeg werd bevonden en daarmee vrijwel ongewijzigd (los van wat extra inkt en witte verf voor kleine correcties) het definitieve verhaal heeft gehaald.

Nu de Volvo eindelijk de strip ingereden is blijkt het gelijk ook een blijvertje te zijn: de auto blijft in de strip tot op de laatste pagina (al is het natuurlijk niet op alle plaatjes en alle pagina's, en niet altijd even prominent).

Maak je borst maar nat voor een aantal onvervalste actiescènes waarin deze Volvo een grote rol speelt, want die zijn niet ver meer weg...

4 opmerkingen:

HF zei

Binnenkort moet ik maar eens naar Oldehove!

IJsbrand Oost zei

Oldehove is een mooi Gronings dorp! Voor een volgend Max Miller verhaal heb ik trouwens ook al een prachtig Gronings gebouw op het oog; een totaal ander bouwwerk dan die garage overigens en met veel meer grandeur en historie...

Kees zei

bij deze garage kocht ik mn eerste auto een oude Opel manta die van de vrouw van de eigenaar was geweest schitterend daar! je voelt de nostalgie

IJsbrand Oost zei

@Kees
Inderdaad een stukje nostalgie, want zo zie je ze nauwelijks meer. Ik heb voor HF deze garage ook nog in prentvorm getekend. Zie hiervoor: http://www.maxmillercomics.blogspot.com/2011/11/314-hf.html