vrijdag 6 april 2012

331. Spelbederf - Reprise

Het is inmiddels alweer 3 jaar geleden dat ik werkte aan wat het eerste gepubliceerde Max Miller verhaal zou worden. Het 8 pagina verhaal 'Spelbederf' verscheen in Eppo Stripblad jaargang 2009 nummer 14 en 15. En omdat ik direct daarna aan de slag ging met het tekenen van 'Moordkunsten' raakte dit korte verhaal al snel een beetje buiten beeld, tot dat...

... Joop Schreurs mij vroeg of ik ter gelegenheid van z'n verjaardag op 3 april een speciale verjaardagseditie van Spelbederf wilde maken? Natuurlijk wilde ik dat!!!

In dit boekje wordt het verhaal niet op de gebruikelijke manier (netjes geïnkt, gekleurd en geletterd) gepresenteerd, maar de pagina's zijn een montage van alle fasen van het tekenproces. Je kunt het verhaal gewoon lezen, maar ziet tegelijkertijd hoe de pagina's 3 jaar geleden op mijn tekentafel tot stand gekomen zijn. Een soort 'making of...' dus.
Op elke even bladzijde is een pagina van het verhaal afgedrukt, op elke oneven bladzijde wordt thematisch een kleine toelichting gegeven op de pagina in tekst en aanvullende beelden die veelal niet in montage voorkomen. Daarnaast zijn de op de cover, de backcover en bij de inleiding tekeningen te zien die uiteindelijk nooit gebruikt zijn voor de publicatie in Eppo. Een uniek boekje dus.
En voor de volledigheid: dit is het tweede deel in de serie verjaardagsboekjes van Joop, want 4 jaar geleden verscheen al het Bob Evers boekje 'Avonturen rond een goudschip in de Stille Zuidzee', gemaakt door Frank Jonker en Hans van Oudenaarden.

Het boekje op A5 formaat heeft 20 bladzijden (incl. de omslag), de cover/backcover zijn in kleur, het binnenwerk is in zwartwit en het is verschenen in een beperkte en eenmalige oplage van 50 'gewone' exemplaren (genummerd van 1-50) en 5 auteursexemplaren (genummerd I-V). Alle exemplaren zijn gesigneerd door Joop Schreurs en mijzelf.
De hele oplage (behoudens mijn eigen exemplaren natuurlijk) is in bezit van Joop Schreurs, waarvan het grootste deel door Joop op zijn verjaardag is weggegeven aan zijn gasten.
Joop heeft echter aangegeven wel een beperkt aantal exemplaren te willen verkopen aan de liefhebbers van Max Miller en/of 'making of...' boekjes.

Wil je hier meer over weten, of wil je bij Joop een boekje bestellen, surf dan naar: www.joopschreurs.nl. Op zijn website kun je z'n e-mailadres vinden, waarna je hem een mailtje kunt sturen.

Joop: bedankt voor het mogelijk maken van dit kleine boekje. Ik heb er veel plezier aan beleefd om 'Spelbederf' weer eens uit de kast te halen! En: nogmaals van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!

3 opmerkingen:

Fokko zei

Hé IJsbrand,
Ik heb 'm zojuist ontvangen van Joop. Leuke aanwinst voor m'n verzameling!

IJsbrand Oost zei

Hoi Fokko,
Fijn dat je er eentje hebt kunnen bemachtigen. Veel lees- en kijkplezier!

Jildou zei

Hé IJsbrand!

Wat leuk! Ik ben benieuwd!

Xx Jil