dinsdag 9 juli 2013

383. St. Bernardushof in Aduard


Voor de scènes in het nieuwe Max Miller verhaal die zich afspelen in de Abdijkerk van Aduard hebben Frank en ik de onmisbare hulp gehad van de vrijwilligers van het kloostermuseum 'St. Bernardushof' te Aduard.


Niet alleen maakten zij het mogelijk dat ik onbeperkt foto's kon maken in het kloostermuseum en de Abdijkerk, ook kreeg ik een persoonlijke rondleiding. En dat leverde een enorme hoeveelheid informatie op over het voormalige klooster van Aduard (onteigend en afgebroken na de reductie van Groningen in 1594, uitgezonderd de voormalige ziekenzaal die nu de naam 'abdijkerk' draagt, maar dat feitelijk niet was). Al die informatie hebben we natuurlijk heel goed kunnen gebruiken bij het bedenken, schrijven en tekenen van het verhaal. Enkele voorbeelden hiervan zijn:


de prachtige plafonds...


...schitterende oude muren met hoge ramen en ander siermetselwerk...


...zoals de nissen boven de ramen...


...en een kunstig gelegde tegelvloer.


Ook het schilderij in het midden van de Abdijkerk met een impressie van de ziekenzaal van het klooster in vroeger tijden mocht in de strip natuurlijk niet ontbreken.

Het nieuwe Max Miller verhaal is een avonturenverhaal, maar door het verzamelen van al deze elementen hebben we toch maar mooi allerlei bestaande historie in het verhaal kunnen verwerken. Dat verhoogt voor mij in ieder geval de lol bij het tekenen, en hopelijk geven deze elementen straks bij het lezen een extra dimensie aan het verhaal.

Maar het blijft in dit verhaal niet bij de historie van het Aduarder klooster. We hebben nog een paar historische locaties in het verhaal verwerkt die ook zeer de moeite waard zijn. Maar daarover een volgende keer meer...


...want eerst moet Max nog maar zien dat hij vanuit Aduard op één van die nieuwe locaties terecht komt...

4 opmerkingen:

Otto zei

Hopelijk komt er een stapel albums van de nieuwe Max in de museum winkel te liggen (als ze die hebben). Ik vind het altijd leuk bij strips als er een cross over met de werkelijkheid is.

IJsbrand Oost zei

Die cross over maakt het schrijven/tekenen van het verhaal alleen maar leuker, al was het maar vanwege de contacten met enthousiaste mensen die bereid zijn van alles te vertellen over hun locatie, werk, etc.
Niet alleen het klooster van Aduard is trouwens een cross over, ook een aantal andere actuele en minder actuele (lees: historische) zaken in de strip zijn een link met de werkelijkheid.
En er zijn wel zeker plannen om hier uitgebreid aandacht aan te besteden bij het verschijnen van het album!

Otto zei

Misschien kan er een gesponsorde extra katern van een aantal pagina's achterin met info over die plaatsen?

IJsbrand Oost zei

Dat is een interessant idee!