zondag 22 maart 2015

467. Tussendoortje

Max Miller 3 is op dit moment lang niet het enige tekenproject dat ik onderhanden heb. Verschillende kleine en grote illustraties en een pagina reclamestrip hebben mijn tekentafel dit jaar al verlaten (en daar blijft het niet bij), maar daarover een volgende keer meer.


Eén de tekeningen die ik in de afgelopen periode heb gemaakt is de Max Miller prent voor Fokko van het binnenvaartschip 'Gecor' bij de sluis in Lemmer.

Aan dit soort tekeningen beleef ik ontzettend veel plezier door de combinatie van aansprekende lokaties (in dit geval de sluis bij Lemmer), mooie beeldelementen (zoals in dit geval de Gecor), een vrolijke setting en sfeer en een stripachtige dynamiek.


Zo'n tekening staat natuurlijk niet zomaar op papier, want zoals altijd is het zoeken naar de juiste beelden. De opzet was redelijk snel gemaakt en dit was wat ik wilde maken.


Maar gaandeweg het proces verandert er dan nog wel het één en ander: de zeilboot van Max en Eva uit de eerste opzet veranderde al snel in een vlet omdat de mast van de zeilboot het zicht op de Gecor teveel zou belemmeren. 
En de Gecor die ik over de volle breedte tekende was weliswaar prachtig, maar zou nooit in de tekening passen zonder het decor gigantisch naar de achtergrond te verplaatsen, en dat zou de kracht en sfeer van de tekening behoorlijk teniet doen.


De Gecor tekende ik dus nog een keer en samen met alle andere beeldelementen monteerde ik dit tot bovenstaande versie van de tekening.
Niet dat ik de tekening nu echt slecht vond, maar ik was toch niet helemaal tevreden met deze montage. De tekening was niet in balans en de betrokkenheid van de kijker met Max en Eva was ver te zoeken doordat ze redelijk ver van de kijker gepositioneerd waren.


Dan is het een kwestie van je verlies nemen en dat deel van de tekening waar je niet tevreden over bent naar de prullenbak verwijzen. Ik schetste Max en Eva dus opnieuw, maar nu meer op de voorgrond, en Eva naar de kijker gedraaid. Dat was beter...


...en deze versie van de montage werkte ik uit in potlood, inkt en kleur zoals bovenaan deze blogpost te zien is: de Gecor, in volle glorie de sluis van Lemmer uitvarend, richting IJsselmeer! 

En Max en Eva: die genieten nog even van een welverdiende vakantie in Friesland. Maar niet lang meer...

5 opmerkingen:

Otto zei

Wat een prachtige tekening is dat geworden. Gefeliciteerd aan Fokko om zo iets moois te hebben.

IJsbrand Oost zei

Hé Otto,

Dank voor het compliment! Heb er zelf veel lol aan beleefd om 'm te tekenen. En ik kon eindelijk mijn Friese afkomst eens verwerken in een tekening :-)

Groet, IJsbrand

Anoniem zei

Hopelijk wordt dit ook een prent?

IJsbrand Oost zei

Daar ga ik zeker nog iets mee doen voor een breder publiek. Maar wat en wanneer precies, dat moet ik nog bepalen.

Fokko zei

Dank je, Otto. Ik ben er ook heel blij mee! IJsbrand heeft weer mooi werk geleverd!