zondag 10 april 2016

507. Max Miller in 'Schaduwspel': onderweg


In de vierde aflevering van Max Miller 'Schaduwspel' in Eppo 7-2016 laten we Wenen definitief achter ons. Op pagina 8 en 9 van ons verhaal is Eva's biatlon-team onderweg naar Tirol, waar het biatlon-kampioenschap zal plaatsvinden. Joey is als eerste vertrokken in zijn eigen auto. Van der List en Luca rijden in een huurauto met Carina mee en Eva en Max rijden samen in de andere huurauto.

Op de snelweg richting Tirol wordt Joey's auto door Wolvega van de weg gereden. De geheimzinnige opdrachtgever van Wolvega duldt duidelijk geen uitstel meer. In eerste instantie had ik deze scene in de buurt van Salzburg geplaatst, dit na het zien van een aantal YouTube-filmpjes van de Oostenrijkse snelwegen:


1. Max en Eva rijden in een van de twee huurauto’s over de snelweg in de buurt bij Salzburg (berggebied). Max zit achter het stuur, Eva zit naast hem. Op de radio wordt U2 gedraaid. Het is ongeveer 12.30 uur ’s middags.

TEKSTBLOK: Een paar uur later…
RADIO: Where the streets have no name…
EVA: Max, dadelijk even wisselen?
MAX: Okido, als ik ergens een parkeerplaats zie…

2. Opeens scheurt een snelle Oostenrijkse auto (met Wolvega achter het stuur, hoeft niet duidelijk in beeld)) met grote snelheid langs de auto van Max, Eva en Luca. De auto van Joey rijdt een eind verderop op de snelweg (hoeft hier niet per se in beeld).

AUTO: VROOR!
EVA (vanuit de auto) Dzee! Die heeft haast!
MAX: Wegpiraat! 

3. De auto van Wolvega (Wolvega hoeft nog steeds niet duidelijk in beeld) rijdt met grote snelheid over de linkerrijbaan. De auto van Joey even voor hem op de rechterrijbaan. De auto van Max en Eva is niet meer te zien. Geen tekst.

4. De auto van Wolvega snijdt die van Joey. Joey schrikt behoorlijk.

AUTO WOLVEGA: Iiiiiii!
JOEY: !!


5. De auto van Joey rijdt de berm in en ramt de vangrail. De auto van Wolvega rijdt door.

GELUID VAN DE VANGRAIL: BWAMM! SKRIII!

6. De auto van Joey rijdt de helling af, recht op een afgrond van een tiental meters diep. Geen tekst.


Maar nadat IJsbrand verschillende malen zelf naar Oostenrijk was afgereisd en daar documentatie voor 'Schaduwspel' had verzameld, besloten we in overleg deze scene dichter bij de plaats van aankomst te laten afspelen. Dit omdat het in de buurt van Salzburg niet mogelijk was om met je auto door de vangrail heen te rijden, terwijl dat later op de route wel mogelijk was. Kortom, op pagina 8 zijn Max en Eva in de strip al dichter bij hun bestemming dan in het scenario. En tja, jammer voor Max en voor de overige U2-fans, maar om grafische redenen bleef, in tegenstelling tot in het scenario, ook de radio uit in deze scene.


Op pagina 9 zien Max en Eva wat Joey overkomen is en begint hun reddingsactie die ze gelukkig tot een goed einde brengen. Joey overleeft dus dankzij Max en Eva, maar zijn auto en ook zijn biatlonspullen is hij kwijt.


In de eerste versie die ik van deze versie schreef, ontbrak de politieauto op het laatste plaatje. Die kwam er naar aanleiding van de feedback van IJsbrand op deze scene. Logisch dat de politie wil weten wat de toedracht van een dergelijk ongeval is. Maar dat zadelde mij meteen met een probleem op, want, zoals later zal blijken, heeft Joey een heel goede reden om geen aangifte te gaan doen. Van daar dat Joey, geheel in overeenstemming met zijn karakter, niets aan Max en Eva vertelt en ook niet aan de politie. Een tekst die trouwens, nadat IJsbrand deze scene had getekend, nog iets verder werd bijgeschaafd.


PAGINA 9:

9. Joey reageert geïrriteerd en loopt iets voor Max en Eva naar de auto toe. Max kijkt wantrouwend naar Joey, Eva met een medelijdende blik. Op de achtergrond stopt een politieauto met zwaailichten bij de auto van Max en Eva.

JOEY: Gewoon stomme pech, okay? En laat me nou alsjeblieft met rust.


En zo arriveren Max en Eva met een stilzwijgende Joey bij hun hotel in Tirol, waar we kennis maken met een nieuw personage, reservespeler Hidde. Hidde is een stuk minder zwijgzaam dan Joey, is dolenthousiast over het stadion waar het biatlonkampioenschap wordt gehouden en meteen bereid Joey te helpen aan nieuw materiaal te komen.


Een op het eerste gezicht zeer sympathiek personage dus, die Hidde. Maar ook sympathieke personages kunnen onderdeel worden van het 'schaduwspel'. Hoe? Wat? Waar? Dat lees je in de komende nummers van Eppo.


Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: