woensdag 29 juli 2009

179. Eppo Stripblad nr 14: de cover

Vandaag viel Eppo nr. 14 bij de abonnees op de mat, morgen ligt deze Eppo ook overal in Nederland in de winkels... met Max Miller op de cover!!

De cover-illustratie is op de uiteindelijke cover nog wat meer afgesneden dan oorspronkelijk gepland. Op de uiteindelijke versie staat Max nog prominenter en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Hierboven de illustratie zoals ik 'm gemaakt heb, zonder logo's en zonder afsnijding.

De uiteindelijke cover was bepaald niet de eerste versie. Al tijdens het tekenen van de eerste pagina's maakte ik zo nu en dan kleine krabbels voor mogelijke cover-ontwerpen. Eén van die krabbels leek veelbelovend en deze heb ik dan ook uitgewerkt. Om een goed idee van het ontwerp te krijgen heb ik de potloodtekening zelfs uitgewerkt tot een kleurenstudie.
Dit ontwerp is het dus niet geworden, omdat het geheel toch te statisch bleek.

Tijdens het schrijven van Spelbederf wilde ik mijzelf alvast een idee vormen van de hoofdrolspelers. Ik heb toen een tekening gemaakt met de drie hoofdpersonen in de vorm van een pseudo-cover. Deze tekening was overigens alleen bedoeld voor eigen gebruik en is beslist nooit in de race geweest als cover.
Een leuk detail aan deze tekening is dat de scène gebaseerd is op de scriptversie van Spelbederf van dat moment (november 2008): Eva heeft een (voor de plot relevant) opzichtig mutsje en hesje en Max houdt opzichtig zijn mobieltje omhoog (dat nog eens wordt versterkt door de tas van een telefoonwinkel). Allemaal elementen die in het uiteindelijke verhaal niet terug te vinden zijn.

3 opmerkingen:

Otto zei

Hoi IJsbrand,

Vandaag je hele blog doorgelezen (yep t/m mei 2006, ik zit al lange tijd ziek thuis, vandaar) en ik heb enorm genoten. Moordkunsten ziet er fantastisch uit. Wat een mooie tekeningen en hoewel ik het verhaal niet helemaal mee krijg zit dat volgens mij wel snor.

Wat wel een beetje jammer is is dat het niet in de winter af speelt want ik blijf die kerstkaarten toch wel heel erg mooi vinden.

Ik hoop dat Eppo je de kans geeft om Moordkunsten voor te publiceren en dat er dan snel een hardcover genummerde en gesigneerde luxe editie incl making of en gratis ex libris komt, dan bestel ik meteen nr1.

IJsbrand Oost zei

Hoi Otto,
Fijn om te horen dat je zo genoten hebt van mijn Max Miller blog! Dat je het verhaal van Moordkunsten nog niet helemaal mee krijgt is natuurlijk met opzet ;-) Het definitieve verhaal lees je tzt in druk.
Het verhaal speelt zich af in de zomer omdat ik zin had om een zomers verhaal te maken. Ik sluit niet uit dat Max ooit nog eens een winters avontuur beleeft.
Overigens neem ik naar de beurs in Houten alle restanten van kaarten en prentjes mee die ik nog in voorraad heb (en ik heb plannen voor iets nieuws, maar daarover tzt meer op deze blog). Daar kun je ze voor een klein prijsje kopen. Mocht je iets specifieks willen hebben, mail mij dan maar even, want op=op.
Overigens is het voor 2010 beslist mijn bedoeling om Max Miller opnieuw in actie te laten komen. Hoe en wat zal de komende tijd duidelijk worden.
Groet, IJsbrand

Otto zei

Ik wil specifiek van alles 1 (maar wel wat uitsluitend betrekking heeft op Max Miller en de rest die uber cool is).

Ben je overigens niet bang dat de Amerikaanse bierbrouwerij je gaat aanklagen voor het gebruik van de merknaam Miller ;-) (http://www.millercoors.com/).

Ik zie je in Houten!