zaterdag 29 september 2012

351. Onderzoek

 

Wat ga je doen als je het achtergrondverhaal bij 'De Blauwe Steen' hebt gehoord, maar nog totaal niet weet waar je die steen moet zoeken? Op onderzoek uitgaan natuurlijk!


Moest je vroeger op pad naar archieven, bibliotheken en bij deskundigen e.d. langs, tegenwoordig kun je een eerste oriëntatie prima vanaf je beeldscherm doen. En dat doen Max, Eva en Pjotr dan ook.


Voor een tekenaar zijn dit best moeilijke pagina's, want het enige dat in beeld komt zijn kijkende en pratende mensen, aangevuld met een blik op brieven, objecten en vooral beeldschermen. En daar spat de actie nou niet bepaald vanaf...
Het enige wat je dan kunt doen is het verhaal (qua beeldregie en sfeer) zo goed mogelijk proberen in beeld te brengen en, als de kans zich voordoet, een extra (voor het verhaal meestal overbodige) actie toevoegen zodat er wat beweging op de pagina is. Voorbeelden hiervan zijn:


personages expressief laten bewegen door ze bijvoorbeeld op te laten staan...


...tijdens het praten een object op te laten pakken...


...of ze dynamisch een stoel aan te laten schuiven.


Gelukkig zijn deze scènes inmiddels afgerond en belandt het verhaal in een nieuwe fase. Na 36 plaatjes met als decor het huis van Pjotr getekend te hebben (weliswaar met een uitstapje van twee pagina's naar het verleden) mag ik nu eindelijk weer lekker buiten gaan spelen. En daar ben ik wel aan toe!

3 opmerkingen:

Otto zei

Hey IJsbrand, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

IJsbrand Oost zei

Dank je wel, Otto. En zoals je ziet heb ik het zonder kleerscheuren gehaald ;-)

Otto zei

Grote opluchting, inderdaad ;-)