zondag 2 december 2012

358. Rennes in kleur

Een strip is natuurlijk pas af als het gepubliceerd is (en zelfs dan kan er voor de albumuitgave nog wel eens iets aangepast worden, maar dat terzijde).
De voltooiing komt voor de tekenaar een beetje in zicht als de eerste pagina's in kleur terug komen. Dat zijn heerlijke momenten, want dan pas kun je datgene wat allang in je hoofd zat feitelijk in z'n volle glorie aanschouwen. En dat is even genieten tussen alle hectiek door.


Voor 'De Orde van de Blauwe Steen' zijn de eerste pagina's inmiddels ingekleurd. Hierboven een kleine preview van de inkleuring voor pagina 3, in de vorm van het plaatje nabij Rennes in Bretagne waarvan ik eerder al de geschetste en geïnkte versie heb laten zien.


Ik houd van het ambachtelijke proces van strips maken: elke fase voegt iets extra's toe, op weg naar het eindproduct. Met de synopsis bepaal je de grote lijnen van het verhaal, met het scenario krijgt het verhaal z'n vorm en ontstaan de scènes (voor het nieuwe verhaal zijn deze eerste stappen overigens vooral het werk Frank, maar het meelezen en meedenken is ook ontzettend leuk om te doen), met het maken van de pagina indeling bepaal je hoe het verhaal in beeld gebracht wordt, de schetsen vormen de definitieve plaatjes en de potloodtekening, de inkt en de inkleuring maken het af qua duidelijkheid van de beelden, de leesbaarheid en sfeer.


Welke deel van het proces ik het leukste vind? Geen van allen, of eigenlijk allemaal even veel. Juist de afwisseling houdt het maken van strips zo interessant. Ik zou niet één van de fasen willen missen, en de afwisseling maakt dat ik het volhoud.


Maar een feit blijft dat het kicken is als (een deel van) een stripverhaal volledig is afgewerkt! En dan? Gewoon verder met iets nieuws, want ik wil het proces voor geen goud missen!

Geen opmerkingen: