vrijdag 26 april 2013

374. Ruimte

In het Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' doen Max, z'n vriendin Eva en haar broer Pjotr een aantal bestaande historische locaties aan, waaronder het enige overgebleven gebouw van het Klooster van Aduard: de ziekenzaal.


De Cisterciënzer Sint Bernardusabdij te ‘Adduwert’ was een groot en rijk klooster en dat is nu nog steeds goed terug te zien in de omvang en ruimtelijkheid van de voormalige ziekenzaal, die nu in gebruik is als kerk.

Bron: St. Bernardushof / Kloostermuseum Aduard

Ter vergelijking: de kerk bij het klooster (dus niet deze ziekenzaal) was qua omvang gelijkwaardig aan de Aa-kerk en de Martinikerk in de stad Groningen.


Die ruimtelijkheid van deze voormalige ziekenzaal wilde ik vangen in de totaalplaatjes in de strip. Dat lukte heel aardig toen ik het decor tekende (al zou de ruimtelijkheid nog beter uitkomen als het plaatje hoger was geweest).


Maar het verhaal schrijft voor (om redenen die ik hier nu nog niet zal verklappen) dat er een grondige restauratie in de ziekenzaal wordt uitgevoerd en toen kwam de ruimtelijkheid van de ziekenzaal toch wel behoorlijk in het gedrang. Want vanwege die restauratie is de ruimte volgezet met steigers. En door al die steigers (en daarmee een grote hoeveelheid extra lijnen in de tekening) lijkt de ruimte ineens veel kleiner en dus minder ruimtelijk!


De ruimtelijkheid van de ziekenzaal zonder steigers kreeg ik natuurlijk niet meer terug, maar ik heb toch geprobeerd om de zaal weer iets groter te laten lijken. Dit heb ik gedaan door op de voorgrond rechts nog iets meer bouwmaterialen de tekenen, waardoor de voorgrond wat voller wordt en de achtergrond iets minder vol lijkt. Wat daar bij hielp was het 'invullen' van het schilderij dat op de scheidingswand in de zaal is geplaatst, zodat de voorgrond nog prominenter wordt. En tenslotte besloot ik om zoveel mogelijk lijnen van de steigers op de achtergrond weg te laten.


In bovenstaande scan van de geïnkte tekening zijn de potloodlijnen nog niet gegumd. Hier is goed te zien welke lijnen uiteindelijk niet geïnkt zijn. Uiteindelijk waren dat slechts een beperkt aantal potloodlijnen, maar volgens mij maakt dat toch echt een verschil.


Het eindresultaat van de lijntekening is nog steeds tekening met veel lijnen. Toch heb ik er vertrouwen in dat de ruimtelijkheid van de ziekenzaal in Aduard in de strip wel te zien/voelen zal zijn. Met de inkleuring kunnen we namelijk het lijnenwerk wat temperen en de ruimtelijkheid benadrukken.Daarbij: dit is niet het enige totaalplaatje van de ziekenzaal: op de pagina's hierna krijgt de ziekenzaal nog een aantal keren de nodige ruimte.

Over dit plaatje van de ziekenzaal in Aduard valt nog best meer te vertellen, maar dat laat ik over aan Frank Jonker. Lees dus vooral ook de post die Frank één dezer dagen plaatst op de Bob Evers Blog!

4 opmerkingen:

Otto zei

Prachtig werk weer, IJsbrand!
Ik kan niet wachten om het eindresultaat te lezen.

IJsbrand Oost zei

Hoi Otto, ook ik kan bijna niet wachten om het hele verhaal in handen te hebben. Maar... heb nog even geduld!

Fokko zei

Dat ziet er indrukwekkend uit IJsbrand!

IJsbrand Oost zei

Dank je Fokko. En er komen nog veel meer mooie scènes!