vrijdag 30 augustus 2013

391. Rondleiding Martinikerk (deel 1)

Een deel van het nieuwe Max Miller verhaal speelt zich af in de Martinikerk en op de Martinitoren in Groningen. Degenen die afgelopen woensdag in Groningen op de stripbeurs op de Hoge der Aa waren hebben daar al iets van kunnen zien.
Om deze scènes te kunnen schrijven en tekenen moesten Frank en ik natuurlijk documentatie verzamelen en daar hebben we, net als in Aduard, de onmisbare hulp gehad van in dit geval de Stichting Martinikerk en torenwachter André Tervoort. Zij hebben ons toegang gegeven tot kerk en toren, zelfs op die plekken waar je tijdens rondleidingen niet mag komen. En dat maakt het extra leuk, want alleen  op die manier kun je elementen in het verhaal verwerken waar je anders wellicht niet op zou komen.

Toen ik een paar weken geleden een stapel decorschetsen van deze scènes aan het opruimen was bedacht ik mij ineens dat al die schetsen samen, zonder de personages en de actie, eigenlijk een soort rondleiding door de kerk en toren vormen. Hieronder het eerste deel van de rondleiding. Volgt u de gids...


De kooromgang, met rechts de wenteltrap naar...


...de gewelven boven de Noorderkapel.
Vanaf deze gewelven is er een houten doorsteek naar de gewelven van de kooromgang, met links de zogenaamde dwerggalerij, een versiering die oorspronkelijk aan de buitenzijde van de kerk zat, maar door de aanbouw van de kapel en de overkapping zich nu op de gewelven bevindt.


Tegenover de dwerggalerij bevindt zich een deur naar de kil, een dakgoot tussen de schuine daken van de kapel en kooromgang. 


Op deze kil liggen vlonders en dus kun je hier naar buiten en de daken bewonderen. Verderop zie je de daken van het provinciehuis.

Het hout van de overkapping is beslagen met lood, en om roest van de spijkers waarmee het lood is vastgezet tegen te gaan zijn over de spijkers zogenaamde trotseerloodjes aangebracht, met merktekens van de verschillende loodgieters die aan het dak hebben gewerkt.


Vanaf de kil loop je naar de gewelven van de kooromgang. Hier bevindt zich ook de trap naar de gewelven van het schip van de Martinikerk.

(Wordt -binnenkort- vervolgd)

Geen opmerkingen: