donderdag 12 december 2013

410. De Orde van de Blauwe Steen: tijd


Eppo 25,ofwel de Eppo Kerstspecial ligt vanaf vandaag in de winkels. En behalve het kerstcadeau van Max en Eva, op bladzijde 28 en 29, vind je in de nieuwe Eppo natuurlijk ook de 8ste aflevering van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Eva is ontvoerd en Pjotr is, als gevolg van de eis van Grimbergen, in zijn eentje naar de Martinikerk in Groningen gereden zonder Max in te lichten over Eva's ontvoering. En Max zelf? Die heeft meer succes bij zijn tweede liftpoging, waardoor hij dankzij een snelle cabrio met een hulpvaardige dame achter het stuur, tien minuten later inderdaad op de Grote Markt bij de Martinikerk staat:


PAGINA 22:

 1. Een open auto met een knappe jonge vrouw achter het stuur komt van de andere kant aanrijden en stopt vlakbij Max. Max kijkt verrast om.

JONGE VROUW: Lift nodig?
MAX: Hi! Ja, graag.

2. Max stapt in naast de jonge vrouw. Ze vraagt hem waar hij heen wil.

JONGE VROUW: En waarheen gaat dit ritje?
MAX: Martinitoren. En het heeft haast.

3. De open auto met Max en de jonge vrouw voorin scheurt weg over de Friesestraatweg in de richting van Groningen.

 JONGE VROUW: Geen probleem. We zijn er in een wip.

4. De jonge vrouw stopt met haar auto (op de voorgrond) op de Grote Markt voor de Martinikerk (op de achtergrond). Max is uitgestapt. De jonge vrouw geeft Max haar kaartje dat Max met een grijns accepteert. Op de Grote Markt is het druk met publiek. Het loopt intussen tegen het middaguur.

TEKSTBLOK: Tien minuten later…
JONGE VROUW: At your service! Zeg, als je nog eens een lift nodig hebt, bel me!
MAX: Je weet maar nooit!


Tijd is sowieso een belangrijk element in het verhaal en zeker het tijdsverloop. Er wordt immers nogal wat gereisd in het verhaal. Reizen waarvan de tijdsduur makkelijk te controleren is aan de hand van de diverse routeplanners op het net. Maar daarnaast blijven onze helden een tijdlang binnen op bepaalde plaatsen, zoals nu, in de Martinikerk in Groningen. En die laatste heeft een klok.


Nu kun je in het scenario nog wel eens af en toe een tijdsindicatie neerzetten, zoals hierboven, maar die klok van Martinikerk moet ook getekend worden. En dan moet je dus precies weten hoe laat het is. De klok komt zelfs verschillende keren geheel of gedeeltelijk in beeld, zoals bij deze scene:


En deze:


Het was IJsbrand die destijds de documentatie voor de Martinikerk voor zijn rekening nam. En IJsbrand wist dus ook precies hoelang het duurt van om beneden naar helemaal boven te komen. Ik denk dat we het daar ten tijde van scenario wel over gehad hebben, maar toen IJsbrand me naar het tijdsverloop van deze scene's vroeg, rekende ik veel te veel tijd voor de beklimming van de Martinitoren.


Gelukkig was dat snel gecorrigeerd. En wonderlijk genoeg, bleek die tijdsduur, drie kwartier, prima te kloppen met een tijdsaanduiding verderop in het verhaal. Ik moet het dus wel ooit geweten hebben. Volgende keer voor de zekerheid toch ook maar alle tussentijden ergens noteren en zeker als Max en/of Eva in de buurt van een klok komen.


De documentatie die IJsbrand in de Martinikerk verzamelde, kwam trouwens ook heel goed van pas voor de komende pagina's van 'De Orde van de Blauwe Steen' Want aangezien Pjotr samen met een van de leden van de Orde afdaalt en Max naar boven komt, moeten die twee wegen elkaar ergens gaan kruisen. Volgende keer meer daarover... en over de kil van de Martinikerk!


Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste IJsbrandt,

Hartelijk bedankt voor de kerstkaart...

Fijne dagen en een spetterend tekenjaar toegewenst....

gr. Richard

IJsbrand Oost zei

Graag gedaan, Richard. En als de voortekenen ons niet bedriegen, wordt het zeker een geweldig jaar!