donderdag 18 september 2014

446. Max Miller in de Martinikerk

(Foto: IJsbrand Oost)

Opnieuw een drukbezochte dag in de Martinikerk,  afgelopen zaterdag. In verband met Open Monumentendag waren we dit keer natuurlijk niet de enigen die acte de presence gaven, maar toen we rond elf uur in de Martinikerk aankwam, was IJsbrand al druk bezig met het signeren van vooral de Martinikerk-editie van Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen.

(Foto: Cindy Horevoorts)

Na de gebruikelijke kop koffie en nog een aantal albums, was het tijd voor eerste rondleiding. Voor die tijd hadden zich daarvoor al twintig mensen ingeschreven, zodat de eerste rondleiding meteen helemaal vol zat.


We hebben ons voorgesteld, verteld waar het verhaal van De Orde van de Blauwe Steen over ging en daarna begon de rondleiding langs de diverse plaatsen die Max tijdens zijn klim door de Martinikerk ook bezoekt, zoals de kil, de gewelven, het hijsgat waar hij samen met Eva de sprong in het schip van de kerk waagt, en natuurlijk de in werkelijkheid gesloten doorgang naar de Martinitoren.

(Foto: IJsbrand Oost)

We vertelden wat daar in het verhaal zoal gebeurde IJsbrand voorzag het verhaal veelal nog van allerlei technische en historische details.


De rondleiding werd afgesloten met een bezoek aan het hoogkoor, dat geen deel uitmaakt van ons verhaal, maar dat wel erg interessant is om te laten zien, net als het prachtige uitziet dat je van daaraf hebt. 

(Foto's: Cindy Horevoorts)

Tijdens onze rondleiding zorgde Cindy voor onze tafel en voor de inschrijvingen voor de volgende twee rondleidingen. De rondleiding van half twee was al gauw volgeboekt en van de speciale Martinikerk-editie werden aan het begin van de middag de allerlaatste exemplaren verkocht. Kortom, het album is nu echt helemaal uitverkocht.


Vanaf toen stapte de Martinikerk over op de reguliere editie van Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen. En goed nieuws, dat album zal ook na deze week gewoon in de Martinikerk te koop blijven.
Om half twee was het tijd voor de volgende rondleiding. Tegelijkertijd kwamen de laatste inschrijvingen binnen voor de rondleidingen van half vier,  zodat ook deze helemaal vol zat.
Geen enkele rondleiding was overigens hetzelfde. We vertelden natuurlijk wel grotendeels hetzelfde verhaal, maar af en toe kwam er ook een stukje verhaal bij of vertelden we een stukje van het verhaal op een andere locatie tijdens de rondleiding.


Om half drie weer een signeersessie met nu nog enkel de reguliere editie van Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen en natuurlijk ook Max Miller 1: Moordkunsten, waarvan IJsbrand afgelopen zaterdag ook weer een aantal exemplaren kon signeren. Bovendien waren er ook weer een paar intekeningen voor het boek Achter de Schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.

(Foto: Cindy Horevoorts)

Daarna was het tijd voor de laatste rondleiding, die van half vier, waarbij bij wijze van hoge uitzondering 21 mensen mee naar boven gingen. Op weg naar boven kwamen we ineens een groep mensen tegen die op eigen houtje de gewelven bezochten. En dat was natuurlijk niet de bedoeling, aangezien er dan veel meer dan 20 mensen boven zouden zijn. Gelukkig was dat probleem snel opgelost en konden we alsnog met onze eigen groep aan de derde en laatste rondleiding beginnen.

(Foto: IJsbrand Oost)

Weer eenmaal beneden bleek dat bij de Martinikerk nu ook de reguliere editie van Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen was uitverkocht. Tijdelijk weliswaar, want zoals gezegd, de Martinikerk blijft het album ook de komende tijd gewoon verkopen. Gelukkig had IJsbrand ook nog wat exemplaren van beide Max Miller-albums meegenomen, zodat we het laatste half uurtje de album aan onze eigen tafel verkochten en signeerden.

(Foto: Cindy Horevoorts)

Al met al dus weer een heel geslaagde (Open Monumenten)dag afgelopen zaterdag in de Martinikerk.
En daarom willlen we allereerst Antoine en de andere medewerkers van de Martinikerk bedanken voor de uitnodiging en de gastvrijheid, Cindy voor alle hulp tijdens onze rondleidingen en voor de foto's en verder iedereen die afgelopen zaterdag onze tafel en onze rondleidingen in de Martinikerk heeft bezocht. Dank jullie wel allemaal.

3 opmerkingen:

Fokko zei

Zie te zien hebben jullie een mooie dag gehad, Ijsbrand en Frank! Gefeliciteerd met het verdiende succes!

IJsbrand Oost zei

Dank je wel Fokko! Het was een geweldige afsluiting van de rondleidingen in de Martinikerk, met heel veel enthousiaste bezoekers!
En vooral leuk om nu zelf de rondleidingen te verzorgen, iets waar we in juni niet aan toe kwamen.

Frank Jonker zei

Ha Fokko,

Dank je wel voor de felicitaties.
Het was inderdaad een heel mooie. Ik sluit me wat dat betreft graag bij IJsbrand aan.

Hartelijke groeten,

Frank