donderdag 5 mei 2016

511. Max Miller in 'Schaduwspel': biatlonHoe breng je een sportwedstrijd in beeld, terwijl je tegelijkertijd ook de grote plot aan het vertellen bent? Dat was de uitdaging waarvoor Frank en ik stonden bij pagina 14 en 15 van 'Schaduwspel'.


Op deze pagina's schakelt het verhaal steeds tussen het verloop van de wedstrijd en Max' reactie op wat er gebeurt, niet in de minste plaats omdat zijn vriendin Eva als eerste Nederlander van start gaat in de vrouwen estafette. 
Het lastige hierbij was om duidelijk te maken waarop Max precies reageert. Weliswaar lost de commentaarstem dit ten dele op, maar in een stripverhaal wil ik zoveel mogelijk (ook) laten zien.


Hiervoor bedacht ik (en plande dit al op pagina 10) een aantal grote beeldschermen in de buurt van Max, die op de tribune de wedstrijd volgt.


De beeldschermen zijn hierbij eigenlijk vooral bedoeld voor de lezer en niet zozeer voor Max, want volgens mij keurt hij op beide pagina's de beeldschermen geen blik waardig en kijkt hij continu richting het biatlon parcours in het stadion.


Door op de beeldschermen achter en opzij van Max strategisch een aantal shots van de skiërs te laten zien kunnen we tegelijkertijd zowel de wedstrijd als de reactie van Max op het verloop van de wedstrijd laten zien. Zonder de beeldschermen op de plaatjes met Max zou de wedstrijd buiten beeld blijven en het verloop van de wedstrijd een meer fragmentarisch karakter krijgen omdat niet op (bijna) alle plaatjes de wedstrijd te volgen is.


Zo zien we op het eerste plaatje van pagina 14 de spelers op het beeldscherm klaar staan voor de start en op het tweede plaatje starten. Zonder het beeldscherm op de openingsplaat zou je als lezer alleen de daadwerkelijke start zien. Door dit extra beeld wordt het wedstrijdverloop vloeiender en een verhaaltje binnen het verhaal.


Een ander voorbeeld is het skiën op het parcours, het aankomen bij de schietbaan en het daadwerkelijk schieten. Door de aankomst bij de schietbaan op het beeldscherm achter Max te tonen is het in het volgende beeld logisch dat er dan geschoten wordt.


En als Carina op het tweede plaatje op de eerste strook van pagina 15 ingehaald wordt door de andere atleten, kan ik dat op het beeldscherm van het volgende plaatje mooi nog eens extra benadrukken. Hierdoor wordt de reactie van Max extra versterkt en ga je je als lezer samen met Max afvragen wat er eigenlijk gebeurt.


Dat er wel degelijk meer speelt in de schaduw van de biatlon wedstrijd wordt je als lezer al snel duidelijk door de actie en reactie van Max aan het einde van pagina 15 en op pagina 16. 


Maar het hoe, wat en waarom blijft, ondanks het beeld op het vijfde plaatje van pagina 16, nog even gissen tot de volgende aflevering.


Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen: