dinsdag 10 mei 2016

512. Max Miller in 'Schaduwspel': naamgeving


Vandaag al kunnen de abonnees van Eppo al het vervolg van Max Miller, Schaduwspel lezen in de zevende aflevering van het nieuwe avontuur van Max en Eva. Hoog tijd dus om de scenario-technische kant van de zesde aflevering te belichten.


In de zesde aflevering van Max Miller, Schaduwspel, gaat de eerste wedstrijd van het biatlon-kampioenschap van start. Eva doet het geweldig goed tot groot enthousiasme van Max.
Voor deze scene had ik, vanwege het wedstrijdcommentaar, de volledige namen nodig van alle atleten van het Nederlandse biatlon-team, behalve die van Hidde. Van Luca en Joey waren de volledige namen al bekend.


Luca stelde zich op pagina 3 in de Weense hotellobby al voor als 'Luca van Leeuwen'. Waarom Van Leeuwen? Omdat dat toch iets van de kampioen weergeeft die Luca graag in zichzelf ziet. En natuurlijk omdat het lekker allitereert.


En Joey wordt op pagina 12 door de receptioniste van het Tirolse hotel aangesproken met 'Herr Steenbergen’. Joey kreeg, net als zijn gevaarlijkste tegenstander Wolvega, een plaatsnaam als achternaam.


Maar hoe heet nu Carina en vooral, hoe heet Eva met haar achternaam? Omdat IJsbrand de geestelijke vader is van Eva (ze maakte haar debuut immers in Spelbederf) vroeg ik IJsbrand naar de achternaam van Eva. Vrijwel direct antwoordde IJsbrand: "Eva van Dongen".
Nu is dat een naam die vooral de vaste Flikken Maastricht-kijkers bekend in de oren zal klinken. En dus vroeg ik IJsbrand of hij dat wel zeker wist. IJsbrand, als niet-vaste Flikken Maastricht-kijker, antwoordde dat hij dat heel zeker wist. Het bleek dat IJsbrand deze midden jaren 90, dus nog voor de start van Flikken Maastricht, al had bedacht voor een serie verhaaltjes over een politie-inspecteur, iets dat er helaas nooit van gekomen is. En dus kreeg Eva dezelfde naam als een van Nederlands  bekendste televisierechercheurs. Overigens is onze Eva minstens even stoer en heldhaftig als haar bekende naamgenote, gespeeld door Angela Schijf, dus misschien kunnen we wel concluderen dat dit een naam is die gewoon bij stoere vrouwen hoort.


En Carina? Carina komt voor mijn gevoel uit het midden van het land. Dus gaf ik haar een achternaam die ik een paar maal in de buurt van Utrecht tegenkwam: Westhof. Niet per se een Utrechtse achternaam voor zover ik na kon gaan, maar wel eentje die samen met 'Carina' gewoon lekker bekte.


Voor de andere atletes die een rol van betekenis spelen op pagina 14 en 15 ging ik uit van hun nationaliteit en zocht vervolgens naar voor- en achternaam die gangbaar  waren in het land van herkomst. Zo ontstonden namen als Anna Markova, Susanne Lidner en Kirsten Bergmann en kon de eerste wedstrijd van start gaan.

1. Totaal van het biatlonstadion. Het is ongeveer twee uur ’s middags. De tribunes zitten vol met publiek. Max heeft ook een plaats op de tribune en heeft uitzicht op de vipboxen. De bobo’s en Van der List bevinden zich in de vipboxen. De verschillende teamleden staan klaar voor de start van de mixed relay. Ook de starter staat klaar om het startschot te geven. Eva is bij de vrouwen die het eerst van start gaan. De vrouwelijke atleten dragen hun wedstrijdgeweer op hun rug.

TEKSTBLOK: De volgende middag, 14.00 uur…
STARTER: Ready?
MAX (denkballoon): Zet ’m op, Eef!


2. De starter geeft het startsein en de atleten gaan van start. Eva langlauft in de kopgroep.

STARTER: Go!

3. De atleten langlaufen het stadion uit naar het parcours buiten het stadion. Eva nadert steeds meer de koppositie.

COMMENTATOR: De atletes langlaufen op weg naar het eerste schietonderdeel. Anna Markova voor Rusland op kop, dan Oostenrijk en Noorwegen, de Nederlandse Eva van Dongen als vierde…

4. De atleten langlaufen op het parcours buiten het stadion. Het parcours loopt in een halve cirkel door een besneeuwd naaldbomenbos heen.

COMMENTATOR: Eva van Dongen nu derde, de Oostenrijkse Susanne Lidner verliest terrein…

5. Max juicht als Eva als tweede het stadion weer binnenkomt. Ze moet de Russische atlete voor laten gaan.

COMMENTATOR: Anna Markova hier als eerste terug in het stadion, Eva van Dongen tweede.
MAX: Yes, op kop! Goeie, Eef! Nu schieten!


Eva presteert buitengewoon goed in deze eerste wedstrijd. Maar dan! Carina, die geacht wordt beter te zijn dan Eva, doet het daarna juist ontzettend slecht. Ze verliest de door Eva veroverde koppositie en mist bij het staand schieten tot driemaal toe.


Voor de argeloze toeschouwer lijkt het alsof Carina niet in vorm is, maar Max herinnert zich alle eerdere, ogenschijnlijk toevallige, gebeurtenissen, telt 1 en 1 bij elkaar op en komt tot de conclusie dat er wel meer aan de hand is.


Met het telefoongesprek van Joey nog vers in het geheugen, besluit hij Joey's hotelkamer te doorzoeken tot hij datgene vindt wat Joey tijdens het gesprek in zijn handen had: een kogelbrief! En als Max Joey daarmee, in het bijzijn van Eva, confronteert, kan Joey niet anders meer dan de waarheid vertellen.


En met die waarheid van Joey zullen we meteen ook de titel 'Schaduwspel' verklaren. Deze week in de nieuwe Eppo. Mocht je nu niet willen wachten tot de nieuwe Eppo in de bus valt, vertaal de titel dan in het Engels, maak er meervoud van en zoek uit waar deze Engels synoniem voor is. Dan weet je wat voor spel er in de schaduw van het biatlon-kampioenschap gespeeld.


Wordt vervolgd...

5 opmerkingen:

Unknown zei

Hé eh, Frank. Het plaatje met het startschot, dat is een valse start... Diverse atleten zijn al ruim over de startstreep! :-)
Mooie plaatjes en mooi uitleg, Frank.

IJsbrand Oost zei

Die 'valse' start is geheel aan mij toe te rekenen, Fokko :-) Ik leg je bij gelegenheid nog wel eens uit waarom ik dit bewust heb gedaan.

Unknown zei

Kan niet wachten, IJsbrand. ;-) Mijn eerdere opmerking is natuurlijk met een knipoog. :-)

IJsbrand Oost zei

Natuurlijk Fokko :-) En ik klets mij er dan gewoon lekker uit ;-)

Frank Jonker zei

Ha Fokko,

Dank je voor de complimenten. Ben erg benieuwd naar IJsbrands uitleg over die 'valse start'. :-)
Prettig weekend.

Hartelijke groeten,

Frank