zondag 16 maart 2008

92. Eenvoud

Al twee weken achter elkaar laat ik onderstaand plaatje zien. En ik doe het nog een keer, want ik ben erg tevreden over dit plaatje! Waarom? Omdat het een effectief plaatje is, maar vooral ook omdat het een plaatje is met een grote mate van eenvoud.

Nou betekent dat niet dat het eenvoudig is om zo’n plaatje te maken. Het idee ervoor is snel genoeg gevonden, maar het uitwerken kost toch weer de nodige probeersels en versies.

De eerste opzet geeft de richting aan: de lezer ziet, als het ware als Max, in de achteruitkijkspiegel de Toyota aan komen stormen.

In de tweede versie wordt Agnes toegevoegd, ook achteruit kijkend naar een inmiddels kleiner getekende Toyota, die daarmee iets meer afstand krijgt (en dat klopt dan weer met de eerdere plaatjes; zie ook vorige update). Toch vond ik deze opzet teveel van het goede, want uiteindelijk draait het om Max en om zijn achtervolgers. En om de lezer te laten zien dat Max net vertrokken is, en de achtervolgers inmiddels de ook pub voorbij zijn, wilde ik ook dit decor nog een keer laten zien. En Agnes? Die stoort alleen de eenvoud en het effect van dit plaatje maar, dus haalt zij de definitieve versie niet.

Dus een derde versie getekend: de pub toegevoegd, de Toyota nog iets meer afstand laten nemen en Agnes niet nog een keer getekend. Zij zit, net als op veel plaatjes met de rug tegen het rechterraam, en zal uiteindelijk door het hoofd van Max aan het zicht van de lezer worden onttrokken.Vervolgens nog wat zitten stoeien met de exacte plaatsbepaling van Max z’n hoofd in de spiegel en er uiteindelijk voor gekozen om vrijwel de hele bovenkant van zijn gezicht te laten zien, waardoor Max en de aanstormende Toyota (terecht) de hoofdrol spelen in dit plaatje.

Verwachting volgende update: zondag 23 maart 2008

Geen opmerkingen: