zondag 23 maart 2008

94. Over de helft!

Het script voor ‘Moordkunsten’ telt 46 pagina’s. Dat betekent dat pagina 24 het begin is van de tweede helft! En de tweede helft begint met de achtervolgingsscène die ik al heel lang wilde tekenen.

De pagina begint met een totaal en een laatste blik op de haven, als startpunt voor de race die tweeënhalve pagina gaat duren.

Vervolgens een close-up van een vertwijfelde Max (niet geheel onterecht met twee gangsters op z’n hielen) en dan de heuvel op. En daar begon alwéér een zoektocht naar het juiste plaatje!
Bovenstaand plaatje met het cijfer 3 (plaatje 3 dus) is de eerste versie. Een veelbelovend plaatje, maar niet hier, want de verhaalsprong van de zee naar de heuvels is veel te groot.


Ik bleef wel focussen op het laten zien van de heuvel bij het ontwerpen van het plaatje. Ik vond dat de lezer moest zien dat Max vanaf de zee de heuvels inrijdt. In alle ontwerpschetsen was dus zowel de zee als de heuvel te zien.

In al deze plaatjes is de handeling wel duidelijk: Max rijdt de heuvel op vanaf de zee, achtervolgd door een terreinwagen. Toch was ik niet tevreden, want het gevoel van actie en spanning ontbreekt vrijwel helemaal op bovenstaande schetsen!

Opnieuw het plaatje opgezet dus, dit keer met de focus op de actie (zonder het decor met zee en heuvel uit het oog te verliezen natuurlijk).

Deze opzet begon er op te lijken. Maar Max (en de Volvo bijna) buiten beeld is niet goed voor de betrokkenheid van de lezer, dus toch nog maar een keer opnieuw.

Deze opzet was wel goed: de Volvo scheurt in vliegende vaart door de bocht de heuvel op.
De heuvel is in deze opzet helemaal niet te zien, maar wordt gesuggereerd door de Volvo die in de bocht omhoog rijdt. Hierdoor kan de focus volledig gelegd worden op de actie, terwijl de lezer wel ‘leest’ dat Max heuvelopwaarts gaat. En in deze opzet is niet alleen de zee maar ook het haventje nog een keer te zien (een kadootje!).


Uiteindelijk heb ik het definitieve plaatje nog wat hoger in het kader gezet, zodat het voorwiel van de Volvo beter te zien is en de actie nog wat krachtiger is geworden.

Verwachting volgende update: zondag 30 maart 2008

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi IJsbrand, Dat wordt nu dus aftellen. Komt er nog een extratje op de twee "overgebleven" pagina's om de 48 pagina's traditie vast te houden? (een korte making of) of wordt dat bewaard voor de luxe uitgave?
Jij evalueert trouwens wat af met je zelf om tot het gewenste resultaat te komen. Nou tot volgende week maar weer. Groeten Pieter.

IJsbrand Oost zei

Hoi Pieter,
Niks extra's! Er zijn nl. geen 'overgebleven' pagina's, want een 'normaal' stripalbum heeft in totaal 48 pagina's binnenwerk. En dat binnenwerk bestaat uit een titelpagina, een pagina colofon en maximaal dus nog 46 pagina's verhaal.
Groeten, IJsbrand

Anoniem zei

Hoi IJsbrand, het tellen wordt wat minder met de jaren maar het lezen gaat nog wel hoor. Hahahaha!
Groet Pieter.