dinsdag 24 november 2009

206. Verhouding

Bij hermontage van bestaand tekenwerk is het bijna onontkoombaar dat de verhouding van sommige kaders drastisch wijzigt. En dan is het soms ook noodzakelijk om het hele plaatje te hertekenen, ondanks dat de rol en feitelijke inhoud van zo'n plaatje niet of nauwelijks verandert.

Het eerste plaatje van pagina 8 (nieuwe versie) is zo'n voorbeeld. In de oorspronkelijke pagina (zie hierboven) was dit plaatje geplaatst boven een groter plaatje op het einde van de tweede strook van pagina 6 en kreeg dus niet veel ruimte. Op zich was dat geen probleem, omdat het toch om een close-up ging.

In de nieuwe montage echter krijgt dit plaatje niet een liggend, maar een staand formaat en wordt daarmee dus veel groter. Hergebruik van het oude plaatje werkte dus niet echt en dus vroeg dit plaatje om een andere benadering.

Daarnaast was het oorspronkelijke plaatje gemonteerd aan het einde van de tweede strook en wilde ik de lezer met dit camerastand, via het onderliggende plaatje, naar de volgende strook 'duwen'. Op het eerste plaatje van een nieuwe pagina moet de lezer echter meegenomen worden de pagina in, dus heb ik de bestuurder van de Mercedes opnieuw getekend.
En dus staat hij nu, getekend van opzij en iets voorover gebogen, klaar om in woede uit te barsten op het volgende plaatje van deze pagina.

Geen opmerkingen: