woensdag 4 september 2013

393. De Orde van de Blauwe Steen: het begin
Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen is van start gegaan in Eppo 18. Met een heel mooie cover, een prachtig voorwoord, een inleidend artikel en de eerste drie pagina's van ons nieuwe verhaal.
Het is nu bijna twee jaar geleden dat IJsbrand me vroeg of ik het scenario voor het tweede albumvullende Max Miller-verhaal voor mijn rekening wilde nemen. Een hele eer uiteraard, zeker omdat ik 'Spelbederf'  en 'Moordkunsten' met veel plezier in de Eppo had gelezen.


Ik hoefde ook niet op nul te beginnen, want IJsbrand had al heel wat ideeën verzameld over het volgende verhaal van Max. Verhalen, legendes, historische feiten, locaties en vele andere plotelementen die een prima basis vormden voor een nieuw, spannend avonturenverhaal. Van daaruit hebben we nog heel wat over en weer gebrainstormd voor ik aan de eerste versie van de plot begon. Zo was er oorspronkelijk het idee om, aansluitend op Moordkunsten, het verhaal te openen met Max in het bestelbusje van Harry's Expresse op weg met een spoedbestelling. En de geadresseerde, ene Pjotr, zou Max dan in het nieuwe avontuur betrekken.

Daar liepen we ook meteen tegen een eerste probleem aan. Waarom zou een voor Max wildvreemde, met een geheim, Max meteen vertrouwen? Dat moest dus anders. IJsbrand kwam op het idee om de rol van Eva groter te maken en Max via de familie van Eva bij het avontuur betrokken te laten worden.


Maar dit nieuwe idee vroeg ook weer om een ander begin. Gelukkig bood 'Moordkunsten' nog meer aanknopingspunten. Max was immers aan het eind van het verhaal op zeilvakantie gegaan. Dus waarom zouden we het nieuwe verhaal dan niet daar beginnen? Max is met Eva op vakantie in Bretagne en Eva krijgt een indringend telefoontje van haar broer Pjotr. Waarna Max en Eva onverhoopt hun vakantie moeten afbreken en de terugreis naar Nederland moeten aanvangen.
En wonderlijk genoeg viel een en ander toen snel op zijn plek. Eva zou met de TGV naar huis reizen en dus zocht ik een mooie plek voor een zeilvakantie die niet al te ver van TGV-station Rennes vandaan zou zijn. Dat werd St-Malo. En laat IJsbrand nu het laatste plaatje van Moordkunsten deel gebaseerd hebben op St-Malo!


Met dit idee en al het andere materiaal dat we inmiddels verzameld hadden, begon ik aan het schrijven van de plot. In die fase ontstond ook het idee om het verhaal toch met een soort proloog te openen in plaats van meteen met Max en Eva op vakantie. Immers, als je via de telefoon hoort dat er twee familieleden verongelukt zijn, is dat al behoorlijk schokkend. Maar als je als lezer het bewuste ongeluk mee kunt maken, is dat nog veel indringender. Voordeel was ook dat het verhaal meteen met een actiescene zou beginnen. Zo kwamen we via de plot en de eerste versie van het scenario uiteindelijk op deze openingsscene voor De Orde van de Blauwe Steen:PAGINA 1:

 1. Het is een donkere nacht en het regent hevig en het bliksemt. Er rijdt een auto met twee mannen voorin (vader (ca 70 jaar) en zoon (ca 45 jaar)) tussen de weilanden door over de kronkelige Paddepoelsterweg. De zoon rijdt, zijn vader zit voorin naast hem. Ze zijn beiden gespannen. De vader kijkt achterom naar een zwarte Dodge Ram in de vorige bocht achter hen, die hen lijkt te achtervolgen. De inzittenden van de Dodge (chauffeur en man op de achterbank) zijn niet herkenbaar. De twee worden achtervolgd door een zwarte Dodge Ram, waarvan we de inzittenden niet kunnen herkennen. Op de achtergrond een enkele boerderij.

 TEKSTBLOK: Een typische midzomernacht, ergens op de Paddepoelsterweg ten noorden van Groningen…
VADER: Sneller, jongen! Ze zitten nog steeds achter ons aan.
ZOON: Ik doe m’n best, pa!

2. Close-up van de vader en de zoon in de voorste auto. De vader kijkt gespannen achterom, de zoon gespannen over zijn stuur heen naar de weg voor hem.

 VADER: Da’s niet genoeg! Je weet wat het betekent als de Orde ons te pakken krijgt.
 ZOON: Ja, ik weet het. Het zou de eerste keer in 400 jaar zijn dat… 3. De auto van de vader en de zoon rijdt richting de brug over het kanaal. Vlak voor hen slaat de bliksem in een boom. We zien dit vanaf de achterbank door de voorruit van de auto. Bij de brug legt een binnenvaartschipper aan.

 GELUID VAN DE BLIKSEM INSLAG: KRA-BAMM!
ZOON: !!

4. De boom valt over de weg heen, de auto met de vader en de zoon raakt van de weg en vliegt richting het water van het kanaal.

5. De auto raakt te water en zinkt met de voorkant naar beneden. Op de achtergrond remt de zwarte Dodge Ram voor de omgevallen boom.

GELUID VAN DE PLONS: SPLASH!
MAN ACHTERIN DODGE RAM (Vader van de Paters): De ongelukkigen!


De locatie van de openingspagina lag nog niet meteen vast. Ik had deze scene in eerste instantie gebaseerd op een soortgelijk ongeluk, zonder achtervolgers, dat op het Groningse Boterdiep had plaatsgevonden. Maar IJsbrand, die veel beter bekend is in Groningen en omgeving, stelde de Paddepoelsterweg voor, omdat deze locatie alles had wat we nodig hadden voor deze scene en prima paste bij het beeld dat IJsbrand voor ogen had na het lezen van deze eerste pagina van het scenario.
En dat is dan ook de locatie geworden waar De Orde van de Blauwe Steen van start gaat. Om vervolgens via St.-Malo en Rennes weer terug te keren naar Groningen en nog vele andere locaties die Max, Eva en Pjotr de komende weken in Eppo gaan aandoen.


Wordt vervolgd...

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk stuk! En leuk ook Max eindelijk weer in Eppo! Gefeliciteerd allebei en heel veel succes! Groetjes, -J-.

IJsbrand Oost zei

Dank je wel -J-! Deze blog laat, samen met wat er in Eppo staat, goed zien hoe onze fijne samenwerking verloopt. En we zetten ons beste beentje voor om er een spannend verhaal van te maken de komende maanden in Eppo!

Frank Jonker zei

Ha -J-,

Dank je wel voor de complimenten en voor de felicitaties. Voor de rest sluit ik me helemaal bij IJsbrand aan. De komende maanden gaan we er alles aan doen om een zo spannend mogelijk verhaal in Eppo te publiceren en via meer van dit soort blogposts te laten zien hoe het verhaal via een heel goede samenwerking tussen tekenaar en scenarist tot stand is gekomen.
Prettig weekend!

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Ziet er goed uit mannen. Ben ook erg benieuwd naar de rest van het verhaal en zeker het gedeelte "achter de schermen".

Succes, Dick

IJsbrand Oost zei

Hoi Dick,
Je kunt het de komende maanden meebeleven in Eppo en op de blog. Hopelijk steeds met veel plezier!
Groet, IJsbrand

Peter en Rezon zei

Hoi IJsbrand,
Erg leuk om e.e.a. via je BLOG te volgen. En leerzaam!!
Ga zo door. We blijven je volgen.
gr. Peter en Rezon uit Groningen

Frank Jonker zei

Ha Dick, Peter en Rezon,

Dank jullie wel voor de complimenten. We gaan de komende maanden zeker nog meer van dit soort 'blikken achter de schermen' geven op de blog. Net als IJsbrand, hoop ik dat jullie het allemaal met veel plezier blijven volgen, zowel in Eppo als op de blog.
Prettig weekend.

Hartelijke groeten,

Frank