woensdag 18 september 2013

395. De Orde van de Blauwe Steen: routes


Eppo nr. 19 met daarin het tweede deel van het nieuwe Max Miller verhaal is verschenen. Gisteren hebben de abonnees de nieuwe Eppo in de bus gekregen en vanaf morgen is Eppo 19 ook in de winkel te koop.
De korte inhoud die boven de  tweede aflevering van 'De Orde van de Blauwe Steen' geeft prima het vertrekpunt van het verhaal weer: De vader en grootvader  van Eva zijn verongelukt en Max en Eva moeten overhaast hun vakantie afbreken. Eva keert met de TGV terug naar Nederland en Max met zijn Kever.


En hoe nu verder? Max en Eva zijn zonder het te weten al in het avontuur betrokken geraakt, maar nu wordt het tijd dat ze er ook echt iets van gaan merken. In de prille brainstormfase hadden IJsbrand en ik al af gezien van ons eerste idee om Max als koerier het pakket te laten bezorgen. Immers, er was geen enkele reden waarom Pjotr, die als 'Hoeder' een eeuwenoud geheim bewaart, Max zomaar zou vertrouwen en hem in het avontuur zou betrekken.


Voor dit klusje hadden dus we een andere koerier nodig. En een reden waarom Pjotr Eva en Max wél zijn geheim zou toevertrouwen. Konden we de koerier misschien voor Pjotr's deur laten overvallen? Helaas, nee, want de man zou sowieso aangifte gaan doen bij de politie en dat is nou net wat Pjotr niet wil.


Het moest dus Pjotr zelf zijn die overvallen wordt. Pjotr zal geen aangifte gaan doen en zal later in het verhaal ook van Eva en Max vragen dat niet te doen. Door hem een moment beduusd naar het pakket te laten staren, geven we de koerier de mogelijkheid weer te vertrekken en Grimbergen de kans om het pakket uit Pjotr's handen te trekken. En dat is dan weer een mooi moment om Eva, en via haar ook Max, in het verhaal te betrekken.


Zo kom je op een cruciaal punt in het verhaal: alle partijen moeten naar het huis van Pjotr in de Noorderdwarsstraat. Bij de routes die ze daarvoor volgen was IJsbrands kennis van de stad Groningen onmisbaar. Het maakt echt een wereld van verschil als je je informatie krijgt van iemand die de stad écht kent.
In eerste instantie had ik namelijk de taxi met Eva via de Hoensdiepkade laten rijden en onderweg reed de koerier van Harrý's Expresse dan voor de taxi langs. Gewoon de, ogenschijnlijk, kortste weg opgezocht op Google Maps. Ook zat er in dat plaatje nog een aanwijzing over de identiteit van de mannen in de zwarte Dodge Ram in de vorm van een statig gebouw. IJsbrand vertelde me echter dat die route niet zo logisch was vanwege het eenrichtingsverkeer en dat de kortste en meest logische route voor de taxi via o.a. de Emmastraat en de Westerhaven naar de Noorderdwarsstraat liep. Maar dat zijn wel bijna allemaal voorrangswegen en daar waar de taxi de koerier voor moest laten gaan stonden geen statige panden die we als plotaanwijzing zouden kunnen gebruiken. Gelukkig wist IJsbrand ook daar een paar andere mooie locaties voor in Groningen.


Uiteindelijk kwamen in overleg tot deze scene voor pagina 5 van 'De Orde van de Blauwe Steen', die weliswaar geen statig pand meer bevat, maar wel een heel mooie openingsplaat van station  Groningen en een logische en herkenbare route voor de taxi:

PAGINA 5:

1. Om 20.14 uur komt Eva aan op station Groningen. Ze loopt naar de eerste taxi voor het station toe. We zien nog wat andere treinpassagiers richting station lopen, afscheid nemen, of juist te voet of per fiets naar huis gaan.

 TEKSTBLOK: Station Groningen, 20.14 uur…
 EVA (denkballoon): Mazzel! Tien uur treinen  en geen minuut vertraging.
 EVA: TAXI!
 
2. Eva stapt in de taxi en geeft de bestemming op aan de taxichauffeur. De taxichauffeur start de meter. 
 
EVA: Noorderdwarsstraat, graag.
 TAXICHAUFFEUR: Komt voor elkaar, dame.


3. De taxi rijdt de standplaats af en wacht voor het voorrangsverkeer op de Emmasingel. Voor de taxi passeert de koerier op weg naar het adres van Pjotr met een paar auto’s tussen de koeriersauto en de taxi. Geen tekst.

4. De koerier, met het pakket in zijn handen, belt aan op het adres van Pjotr in de Noorderdwarsstraat.  In de schaduw op de voorgrond staat Grimbergen met bivakmuts op. Hij houdt het adres al een tijd in de gaten. Pjotr’s Volkswagen T1 bus staat vlak in de buurt van zijn huis geparkeerd.

GRIMBERGEN (denkballoon): Daar is ie eindelijk! Zeker eerst wat andere pakketjes bezorgd…


Dankzij deze scene weten we ook hoe de koerier in de Noorderdwarsstraat komt. Hij overbrugt het tijdverschil tussen het sluiten van het notariskantoor en de aankomst van Eva in Groningen door eerst een aantal andere pakketjes te bezorgen.
Zowel Eva als de koerier hebben dus de Noorderdwarsstraat als doel. Maar Grimbergen en de andere slechterikken hebben dat niet. Zij moesten dus eerst nog langs de notaris om aan hun informatie te komen. De overval op het notariskantoor vindt plaats rond 18.30 uur, als de notaris naar buiten komt en zijn kantoor wil gaan afsluiten. Waardoor Grimbergen en de zijnen als eerste in de Noorderdwarsstraat zijn, maar wel moeten wachten tot na 20.14 uur als ook de koerier en Eva ten tonele verschijnen. 


Na zijn poging het pakket te stelen, kan Grimbergen natuurlijk niet meteen terug naar de zwarte Dodge. Daarmee zou hij immers zijn opdrachtgevers verraden. Gelukkig zijn er in de omgeving van de Noorderdwarsstraat genoeg straatjes om in te verdwijnen. En het feit dat Eva bovenaan pagina 6 meteen uit de taxi stapt en in actie komt, gaf me later op de pagina de gelegenheid Eva even wat oponthoud te bezorgen, simpelweg omdat ze haar taxirit nog moet betalen, zodat ze Grimbergen uiteindelijk kwijtraakt in de wirwar van straatjes.


Al zie je als lezer natuurlijk wel dat Grimbergen, met getrokken pistool, nog vlak in de buurt is. En dat is dan meteen de cliffhanger geworden van de tweede aflevering van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.

Wordt vervolgd...


Behalve deze tweede aflevering van 'De Orde van de Blauwe Steen' gaat in de nieuwe Eppo ook de Eppo-enquete van start, waar je je mening kunt geven over alle strips die het afgelopen jaar in Eppo stonden en dus ook over dit nieuwe verhaal van Max Miller. Voor Eppo is de uitslag van die enquete altijd heel belangrijk met het oog op de komende jaargang. Daarom willen we jullie vragen om, als je je stem uitbrengt, Max Miller hoge punten en liefst natuurlijk een 10 en daarmee het predikaat 'Dit wordt een klassieker!' te geven, zodat we ook de komende jaren de avonturen van Max Miller in Eppo kunnen blijven voorpubliceren. We zouden jullie er heel dankbaar voor zijn.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het stemmen is gebeurt. Erg leuk om zo het ontstaan van de strip te volgen.

Dick en Joost

IJsbrand Oost zei

Hoi Dick en Joost,
Bedankt voor het stemmen! En blijf de blog volgen, want we hebben nog veel meer in petto.
Groet, IJsbrand

Frank Jonker zei

Ha Dick en Joost,

Ook namens mij, dank jullie wel voor het stemmen. En zoals IJsbrand al zegt, ook de komende weken gaan we gewoon door met het plaatsen van nieuwe blogposts over de totstandkoming van het nieuwe Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen'.
Prettig weekend.

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Hopelijk ga je voor de stripdagen in Breda ook nog met iets moois komen. Zo,n zeefdrukje met het station van Groningen is alvast super. Uiteraard ook gestemd op jullie strip. Max Miller is mij wel een 10 waard. Een topper op zich. Ga zo door.

IJsbrand Oost zei

@Anoniem: dank je wel voor de 10 en daarmee het grote compliment!
Wat betreft Breda: als de tijd het toelaat maak ik nog iets nieuws voor op de beurs...

Frank Jonker zei

Ha Anoniem,

Ook namens mij, dank je wel voor de complimenten en voor de 10 in Eppo-enquete. :-)

Hartelijke groeten,

Frank