donderdag 7 november 2013

404. De Orde van de Blauwe Steen: Groningen e.o.


Het nieuwe Max Miller verhaal geeft mij de ruimte om de stad Groningen en omgeving veelvuldig in beeld te brengen.  Dat is niet geheel toevallig, want zelf heb ik een sterkte band met deze stad en toen ik in het najaar van 2011 Frank vroeg om samen met mij het volgende Max Miller verhaal te gaan maken stond Groningen als decor al torenhoog op mijn wensenlijstje.

Zoals Frank in de vorige blogpost al vertelde moesten we ons natuurlijk nog wel uitgebreid documenteren, Frank voor wat betreft de verhaalmogelijkheden van de stad en ik vooral voor de nodige foto’s en afbeeldingen (vaak tot in de kleinste details) die ik zou kunnen gebruiken bij het tekenen van de pagina’s.

Wat ziet de lezer, al dan niet bewust, aan Groninger beelden voorbij komen op de eerste 15 pagina’s? Een overzichtje:


De Paddepoelsterweg ten noorden van Groningen, ter hoogte van de brug over het Van Starkenborghkanaal…


…het Nieuwe Kerkhof (oostzijde) met links het (nu tot kantoor/woonhuis verbouwde) bedrijfspand waar oorspronkelijk de Fongers fietsenfabriek is gestart…


…het NS hoofdstation…


…de Noorderdwarsstraat…


…de Kleine Bergstraat…


…en de Zwarte Weg.


Daarnaast nog een historisch beeld van Het Schuitendiep 42…


…en een te koop staand kantoorpand aan de Pleiadenlaan.


Maar niet alleen de stad Groningen schittert in het verhaal. Reed ik begin jaren ’90 in mijn oude Fiat Panda 34 regelmatig over de Friesestraatweg richting mijn ouders…


…dan kwam ik langs één van de tien stadsmarkeringen die Groningen rijk is…


…even verderop gevolgd door het tankstation en chinees restaurant ter hoogte van de Zijlversterweg.


Ter hoogte van de afslag Aduard reed ik dan rechtdoor, maar voor ons verhaal slaan Max, Eva en Pjotr  hier rechtsaf om aan te komen bij de Abdijkerk van Aduard.


Hier gaan Max en Pjotr de kerk binnen. En ook daar heb ik mij zeer uitgebreid gedocumenteerd. Maar dat is iets voor  een volgende keer.

Wordt  vervolgd…

3 opmerkingen:

Fokko zei

Leuke info IJsbrand!

HF zei

Prachtig om die plekken zo op een rijtje te zien!

IJsbrand Oost zei

@Fokko: ik vind het ontzettend leuk om mijn eigen leefomgeving in beeld te brengen, én dit enthousiasme te delen met de lezers van de strip. Dus fijn dat je het leuk vindt.
@HF: Er volgen nog veel meer, dus tijdens de voorpublicatie in Eppo zal ik dit zeker nog een keer herhalen voor alle nieuwe locaties die onze helden aandoen!